ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: MRS10088o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Monitoring agrofagów
Kierunek: Medycyna roślin
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr inż. Ewa Moszczyńska, dr hab. Zdzisław Klukowski prof. UPW, prof. dr hab. Danuta Parylak
Język: polski


Efekty kształcenia: Zna i charakteryzuje najważniejsze grupy patogenów, szkodników i chwastów. Zna zasady stosowania: skal chorobowych służących ocenie porażenia roślin uprawnych przez patogeny i progów ekonomicznego zagrożenia dla szkodników i chwastów. Zna programy komputerowe dotyczące patogenezy i zwalczania ważnych gospodarczo patogenów, szkodników i chwastów.Planuje proste systemy monitoringu agrofagów w uprawach rolniczych i ogrodniczych. Potrafi rozpoznać ważne gospodarczo agrofagi i chwasty. Potrafi wykorzystać różne typy pułapek do oznaczenia szkodliwych agrofagów. Umie zastosować wiedzę z zakresu monitoringu do podejmowania właściwych zabiegów integrowanej ochrony roślin. Potrafi zbierać materiały niezbędne do realizacji zadań inżynierskich

Kompetencje: Ma świadomość zagrożeń związanych z występowaniem w uprawach agrofagów. Rozumie potrzebę dokształcania się i podnoszenia kompetencji w zakresie uprawy i ochrony roślin.

Wymagania wstępne: Botanika, Podstawy produkcji roślinnej, Choroby i szkodniki roślin

Treści kształcenia: Znajomość ważnych gospodarczo agrofagów. Umiejętność optymalnego ich monitoringu, służąca prawidłowemu diagnozowaniu i ograniczaniu. Procedury prawidłowego procesu decyzyjnego dotyczącego zwalczania agrofagów.

Literatura: 1. Kryczyński S., Weber Z., 2010. Fitopatologia, tom 1, Podstawy fitopatologii, PWRiL, Poznań. 2.Kryczyński S., Weber Z., 2010. Fitopatologia, tom 2, Choroby roślin uprawnych, PWRiL, Poznań. 3.Metodyka badania wartości gospodarczej odmian (WGO) roślin uprawnych, 1998. 1. Rośliny rolnicze, Wydanie I, Słupia Wielka. 4.Atlas chorób zbóż powodowanych przez grzyby. Rozpoznawanie-ocena-zwalczanie, Syngenta. 5. Perzanowska J. 2010. Opracowanie zbiorowe pod redakcją Monitoring gatunków roślin, przewodnik metodyczny część pierwsza, IOŚ, ss.260. 6. Entomologia cz. 1 (Entomologia ogólna) red. B. Wilkaniec, PWRiL Poznań 2009 7. Insect Pest Management, Dent D. CAB International, 2000. 8. Biological and Biotechnological Control of Insect Pests. , Rechcigl J.E., Rechcigl N.A., Lewis Publishers 2000. 9. Żródła w postaci oryginalnych artykułów naukowych.

Metody oceny: Wiedza: zaliczenie wykładów i ćwiczeń Umiejętności: Ocena z kolokwium, ocena z praktycznej umiejętności rozpoznawania szkodliwych agrofagów i chwastów. Kompetencje społeczne: Rzeczowość argumentacji studenta podczas dyskusji w 5 stopniowej skali.

Uwagi: