Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10069o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Higiena i bezpieczeństwo produkcji potrawKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Dagmara OrzełJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu higieny i technologii produkcji potraw. Student identyfikuje i rozpoznaje zagrożenia mikrobiologiczne w procesie produkcji potraw. Student zna podstawowe przepisy sanitarno-epidemiologiczne w produkcji gastronomicznej.
Umiejętności: Student ocenia i interpretuje ryzyko zagrożenia związane z występowaniem zanieczyszczeń mikrobiologicznych w produkcji potraw dla bezpieczeństwa konsumenta. Student posługuje się systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności. Student wykorzystuje zasady Dobrej Praktyki Higienicznej i Gastronomicznej przy produkcji potraw.
Kompetencje:
Student ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej potraw dla bezpieczeństwa konsumentów. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania. Wymagania wstępne:
chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości z zakresu higieny i bezpieczeństwa żywności. Ocena ryzyka w odniesieniu do mikrobiologicznych zagrożeń żywności. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakładach gastronomicznych. Prawo żywnościowe w aspekcie higieny żywności.Literatura:
1. Kołożyn-Krajewska D. (red.): Higiena produkcji żywności. Wyd. SGGW, 2007; 2. Trziszka T. (red.): Podstawy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UPW. 2010; 3. Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004; 4. Zadernowski R. (red.): Praktyczne wdrażanie system HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Wyd. dla Biznesu, 2004.Metody oceny:
pisemne zaliczenie wykładówUwagi: