Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10072f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Planowanie jadłospisów i recepturKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Monika BronkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student potrafi opisać podstawy żywienia dietetycznego u dorosłych i dzieci w stanie zdrowia i choroby. Przedstawia rodzaje diet ze szczególnym uwzględnieniem diety kobiety ciężarnej, karmiącej oraz zaprezentuje zasady układania jadłospisów. Charakteryzuje rodzaje diet stosowanych w systemie szpitalnym, ich właściwości i zastosowanie. Przedstawia zasady układania jadłospisów, zastosowanie produktów dozwolonych i przeciwwskazanych do spożycia w poszczególnych dietach.
Umiejętności: Student potrafi ocenić jakościowe i ilościowe zasady tworzenia jadłospisu na potrzeby pacjenta indywidualnego oraz zbiorowego. Potrafi zaplanować ilościowy i jakościowy skład diety w poszczególnych potrzebach zdrowotnych. Potrafi zaplanować poradnictwo w zakresie żywienia dorosłych oraz dzieci zdrowych. Potrafi ułożyć jadłospisy dla dzieci i dorosłych, wykorzystując ocenę jakościową oraz ilościową produktów, uwzględniając ich kondycje zdrowotną.
Kompetencje:
Student rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się – podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych, postępuje zgodnie z zasadami etyki w zawodzie doradcy żywieniowego. Ma świadomość odpowiedzialności za drugiego człowieka, umie postrzegać relację z potencjalnym pacjentem. Ma świadomość z odpowiedzialności wykonywania zawodu związanego z zagadnieniami żywienia człowieka Potrafi kierować zespołem i współpracować z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej.Wymagania wstępne:
Żywienie człowieka, Organizacja żywienia zbiorowegoTreści kształcenia:
Program przedmiotu obejmuje wiadomości o zasadach planowania żywienia zbiorowego pod kątem zaspokajania potrzeb żywieniowych człowieka. Celem nauczania jest zapoznanie z zasadami planowania jadłospisów i żywienia pacjentów w różnych stanach chorobowych, powikłaniami dietoterapii.
Literatura:
1. Gawęcki J. (red.) 2010. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa.
2. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.) 2010. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa.
3. Jarosz M. (red.) 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa.
4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.) 2008. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wyd. PZWL, Warszawa.
5. Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E. 2004. Zasady racjonalnego żywienia – zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Wyd. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk.
Metody oceny:
pisemne zaliczenie ćwiczeńUwagi: