ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10078f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Przetwarzanie produktów zwierzęcych
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: dr inż. Małgorzata Korzeniowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna podstawowe procesy stosowane w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego; charakteryzuje operacje jednostkowe stosowane w przetwarzaniu żywności; dobiera odpowiednie techniki i technologie przetwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego; zna stosowaną terminologię techniczną i technologiczną; zna budowę oraz zasady działania maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle mięsnym, jajczarskim i mleczarskim. Umiejętności: Student potrafi wskazać odpowiednie metody utrwalania dla wybranych surowców zwierzęcych; potrafi dobierać i łączyć procesy jednostkowe w logiczny ciąg operacji technologicznych w przetwórstwie mleka, jaj i mięsa drobiu i dużych zwierząt rzeźnych; korygować błędy i nieprawidłowości dla poszczególnych operacji jednostkowych i całych procesów; interpretować wpływ stosowanych technologii na właściwości i jakość końcową produktów.

Kompetencje: Student jest świadomy wpływu stosowanych procesów na cechy przetwarzanej żywności; jest otwarty na nowości techniczne związane z postępem w przetwórstwie żywności; jest świadomy roli i oddziaływania przemysłu żywnościowego na środowisko.

Wymagania wstępne: Podstawy produkcji zwierzęcej, chemia, biochemia i mikrobiologia żywności, aparatura i maszynoznawstwo

Treści kształcenia: Procesy technologiczne w produkcji i przetwórstwie mięsa dużych zwierząt rzeźnych i drobiu. Metody fizyczne, chemiczne i biologiczne utrwalania surowców zwierzęcych. Innowacyjne metody utrwalania i przetwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego. Procesy w przetwarzaniu surowców płynnych (jaja, mleko). Operacje technologiczne w produkcji żywności wygodnej pochodzenia zwierzęcego.

Literatura: 1. Przetwórstwo mięsa drobiu podstawy biologiczne i technologiczne. Pr. zb. red. Smolińska T., Kopeć W., UPW Wrocław, 2009. 2. Mięso i przetwory drobiowe. Pr. zb. red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 3. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Pr. Zb. red. Trziszka T., AR Wrocław, 2000; 4. Mięso – podstawy nauki i technologii. Pr. zb. red. Pisula A., Pospiech E., SGGW, Warszawa 2011; 5. Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. Pr. zb. red. Litwińczuk Z., PWRiL, Warszawa, 2004; 6. Mleczarstwo, t.1. Pr. zb. red. Ziajka S., ART Olsztyn 2008; 7. Mleczarstwo, Zagadnienia wybrane t.2. Pr. zb. red. Ziajka S., ART Olsztyn 1997.

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych, kolokwia z ćwiczeń, egzamin pisemny

Uwagi: