Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
AGS10020o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Żywienie zwierzątKierunek:
AgrobiznesTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Rafał BodarskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W01 – student zna składniki pokarmowe pasz i ich przemiany w organizmie zwierząt [AG1_W03; AG1_W13];
W02 - zna wartość pokarmową pasz i wie jak tę wartość określić [AG1_W02; AG1_W13]
W03- student wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt [AG1_W03; AG1_W13; AG1_W15].
W04 - zna potrzeby pokarmowe zwierząt i możliwości ich zaspokojenia poprzez poprawne bilansowanie dawek pokarmowych
[AG1_W13; AG1_W15].
Umiejętności:
U01 - potrafi przeliczać zawartość składników pokarmowych pasz ze świeżego materiału na suchą masę i określać na podstawie składu chemicznego wartość pokarmową niezbędna przy bilansowaniu dawek
pokarmowych [AG1_U06];
U02 – posiada umiejętność posługiwania się normami żywieniowymi zwierząt oraz zdolność konstruowania i bilansowania dawek pokarmowych, a także mieszanek pasz treściwych dla zwierząt [AG1_U05; AG1_U06];
U03 – umie określić przydatność różnych pasz objętościowych do kiszenia, zastosować właściwą technologię tego sposobu konserwacji
i ocenić jakość kiszonki [AG1_U08];
U04 – przy pomocy żywienia potrafi sterować jakością uzyskanego produktu zwierzęcego[AG1_U05; AG1_U06].
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
K01 – ma świadomość oddziaływania nieprawidłowego żywienia zwierząt na ich zdrowie i efekty produkcyjne i rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie [AG1_K04; AG1_K05; AG1_K06;].
K02 – potrafi w sposób prawidłowy skonstruować dawkę pokarmową dla zwierząt w sytuacji wymuszonej przez czynniki losowe [AG1_K03]
K03 - rozumie złożoność oddziaływania różnych czynników żywieniowych warunkujących zdrowie i wydajność zwierząt i potrafi współpracować w
zespole oraz podejmować właściwe decyzje [AG1_K01; AG1_K04].
Wymagania wstępne:
Chemia, fizjologia zwierzątTreści kształcenia:
Składniki pokarmowe oraz ich przemiany u zwierząt monogastrycznych i przeżuwających.
Mierniki wartości pokarmowej pasz.
Wartość pokarmowa pasz objętościowych, treściwych i przemysłowych oraz ich wykorzystanie przy konstruowaniu różnych modeli żywieniowych.
Literatura:
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomwy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa, 2005.
2. Chachułowa J: Pasze. Praca zbior. Pod red. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.
Metody oceny:
Obecność na ćwiczeniach jest
obowiązkowa, student może mieć jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest
zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen z trzech kolokwiów: I - obejmuje zagadnienia związane z oceną wartości pokarmowej pasz (ocena składu chemicznego, strawności, wyliczenia energii, ocena wartości biologicznej białka, ocena jakości kiszonek) II – dotyczy znajomości wartości pokarmowej i zastosowania w żywieniu pasz objętościowych, III - dotyczy znajomości wartości pokarmowej i zastosowania w żywieniu pasz treściwych.
Uwagi: