ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10020o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Żywienie zwierząt
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Rafał Bodarski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 – student zna składniki pokarmowe pasz i ich przemiany w organizmie zwierząt [AG1_W03; AG1_W13]; W02 - zna wartość pokarmową pasz i wie jak tę wartość określić [AG1_W02; AG1_W13] W03- student wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt [AG1_W03; AG1_W13; AG1_W15]. W04 - zna potrzeby pokarmowe zwierząt i możliwości ich zaspokojenia poprzez poprawne bilansowanie dawek pokarmowych [AG1_W13; AG1_W15]. Umiejętności: U01 - potrafi przeliczać zawartość składników pokarmowych pasz ze świeżego materiału na suchą masę i określać na podstawie składu chemicznego wartość pokarmową niezbędna przy bilansowaniu dawek pokarmowych [AG1_U06]; U02 – posiada umiejętność posługiwania się normami żywieniowymi zwierząt oraz zdolność konstruowania i bilansowania dawek pokarmowych, a także mieszanek pasz treściwych dla zwierząt [AG1_U05; AG1_U06]; U03 – umie określić przydatność różnych pasz objętościowych do kiszenia, zastosować właściwą technologię tego sposobu konserwacji i ocenić jakość kiszonki [AG1_U08]; U04 – przy pomocy żywienia potrafi sterować jakością uzyskanego produktu zwierzęcego[AG1_U05; AG1_U06].

Kompetencje: Kompetencje społeczne: K01 – ma świadomość oddziaływania nieprawidłowego żywienia zwierząt na ich zdrowie i efekty produkcyjne i rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie [AG1_K04; AG1_K05; AG1_K06;]. K02 – potrafi w sposób prawidłowy skonstruować dawkę pokarmową dla zwierząt w sytuacji wymuszonej przez czynniki losowe [AG1_K03] K03 - rozumie złożoność oddziaływania różnych czynników żywieniowych warunkujących zdrowie i wydajność zwierząt i potrafi współpracować w zespole oraz podejmować właściwe decyzje [AG1_K01; AG1_K04].

Wymagania wstępne: Chemia, fizjologia zwierząt

Treści kształcenia: Składniki pokarmowe oraz ich przemiany u zwierząt monogastrycznych i przeżuwających. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Wartość pokarmowa pasz objętościowych, treściwych i przemysłowych oraz ich wykorzystanie przy konstruowaniu różnych modeli żywieniowych.

Literatura: 1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomwy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa, 2005. 2. Chachułowa J: Pasze. Praca zbior. Pod red. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.

Metody oceny: Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa, student może mieć jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen z trzech kolokwiów: I - obejmuje zagadnienia związane z oceną wartości pokarmowej pasz (ocena składu chemicznego, strawności, wyliczenia energii, ocena wartości biologicznej białka, ocena jakości kiszonek) II – dotyczy znajomości wartości pokarmowej i zastosowania w żywieniu pasz objętościowych, III - dotyczy znajomości wartości pokarmowej i zastosowania w żywieniu pasz treściwych.

Uwagi: