Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
AGS10027o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Podstawy ochrony roślin 2Kierunek:
AgrobiznesTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Danuta Parylak Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Zna i opisuje podstawowe taksony szkodników i patogenów roślin uprawnych. Ma podstawową wiedzę z zakresu metod hodowli roślin oraz jakości materiału siewnego i ich znaczenia w ochronie roślin. Rozumie zjawiska zachodzące w środowisku pod wpływem mikroorganizmów. Zna metody zapobiegania występowania i bezpośredniej regulacji występowania szkodników i patogenów. Ma podstawową wiedzę dotyczącą składu i działania chemicznych i biologicznych środków ochrony roślin stosowanych w rolnictwie i ogrodnictwie. Ma ograniczoną świadomość asortymentu preparatów i zna podstawowe zasady ich stosowania. Rozumie zagrożenia indywidualne i ekologiczne wynikające z nieodpowiedzialnej aplikacji pestycydów. Rozumie konieczność stosowania zasad integrowanej metody ochrony roślin. Zna elementy biologii chwastów i ekologiczne uwarunkowania ich rozwoju przydatne w ograniczaniu zachwaszczenia pól uprawnych. Zna ważniejsze gatunki chwastów segetalnych. Posiada wiedzę na temat zapobiegania zachwaszczeniu i niechemicznych metod ograniczania chwastów. Ma wiedzę w zakresie mechanizmu działania, doboru, technik zabiegów oraz skutków siedliskowych stosowania herbicydów.
(AG1A_W03, AG1_W12, AG1A_W017)
Umiejętności
Rozpoznaje zagrożenia biologiczne charakterystyczne dla produkcji rolniczej. Rozpoznaje i klasyfikuje podstawowe taksony i zespoły agrofagów. Planuje proste systemy monitoringu agrofagów w uprawach. Mając na uwadze względy środowiskowe i ekonomiczne potrafi zapobiegać pojawom agrofagów oraz je eliminować. Potrafi zastosować metody integrowanej ochrony roślin. Umie podjąć działania służące ograniczaniu agrofagów oraz minimalizowaniu wpływu czynników abiotycznych. Potrafi ocenić ekologiczne skutki stosowania środków ochrony roślin. Podczas planowania zabiegów podejmuje działania zmniejszające ryzyko powstania trwałych szkód w środowisku. Posiada zdolność do samodzielnego pozyskiwania informacji o ochronie roślin z różnorodnych źródeł.
Potrafi rozpoznać podstawowe gatunki chwastów segetalnych. Umie zaprojektować, zgodnie z założeniami integrowanej ochrony roślin, zwalczanie chwastów w głównych uprawach rolniczych. Umie ocenić i ograniczyć negatywne skutki stosowania herbicydów.
(AG1_U3, AG1_U5, AG1_U8)
Kompetencje:
Kompetencje społeczne
Ma świadomość znaczenia zasad zrównoważonego rozwoju. Potrafi podejmować decyzje gospodarcze kierując się dbałością o stan środowiska oraz mając na uwadze względy ekonomiczne. Przestrzega zasad BHP w produkcji roślinnej. Rozumie rolę doradztwa zawodowego i konieczność uczenia się przez całe życie. Student rozumie społeczną wagę profilaktyki w podejmowaniu działań dotyczących utrzymania stanu zdrowotnego roślin, ma świadomość odpowiedzialności ponoszonej podczas wdrażania metod ochrony roślin przed agrofagami i ich wpływu na stan środowiska przyrodniczego. Ma świadomość społecznych korzyści wynikających ze stosowania integrowanych metod ochrony roślin. Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania przez całe życie w zakresie problematyki związanej z ochroną roślin i środowiska. Potrafi współpracować w grupie. Umie sprecyzować priorytety w produkcji roślinnej w kontekście bezpieczeństwa środowiska.
(AG1_K01, AG1_K03, AG1_K06)
Wymagania wstępne:
biologia, fizjologia roślin, podstawy uprawy roli i roślinTreści kształcenia:
Obowiązujące przepisy prawne w ochronie roślin. Organizmy szkodliwe w agroekosystemach. Czynniki biotyczne i abiotyczne wpływające na wielkość populacji stawonogów. Szkodliwa i pożyteczna entomofauna najważniejszych upraw rolniczych. Choroby roślin powodowane przez czynniki abiotyczne, grzyby, bakterie, wirusy, nicienie i pasożytnicze rośliny wyższe. Diagnostyka chorób. Metody estymacji nasilenia chorób, ocena możliwości tempa przebiegu epifitoz. Wpływ agrofagów na wynik ekonomiczny gospodarstwa. Metody ochrony roślin, sygnalizacja i prognozowanie występowania organizmów szkodliwych. Profilaktyka w ochronie roślin. Charakterystyka podstawowych grup zoocydów, fungicydów. Podstawy ochrony roślin przed chwastami, agrotechniczne, mechaniczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania chwastów, zasady klasyfikacji, mechanizm działania i technika stosowania herbicydów, możliwości ograniczania zużycia herbicydów w polowej produkcji roślinnej, skutki środowiskowe stosowania herbicydów, diagnostyka ważniejszych gatunków chwastów, projektowanie zwalczania chwastów w ważniejszych grupach roślin uprawnych. Wpływ ochrony roślin na środowisko. Projektowanie ochrony upraw w aspekcie ekonomicznymLiteratura:
Boczek J, 1998. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. SGGW
Kochman J. Węgorek W. Ochrona roślin. Plantpress Kraków 1997.
Entomologia cz. 1 (Entomologia ogólna) red. B. Wilkaniec, PWRiL Poznań 2009
Entomologia cz. 2 (Entomologia szczegółowa) red. B. Wilkaniec, PWRiL Poznań 2010
Krvczyński S., Weber Z. 2010. Fitopatologia t. 1 i 2. PWRiL Warszawa
Agrios G., N. 2002. Plant Pathology. (5th edition) ISBNACademic Press INC.
Adamczewski K. Odporność chwastów na herbicydy. PWRiL, 2014
Dobra Praktyka w Ochronie Roślin, IOR Poznań, 2002
Krężel R., Parylak D., Zimny L.: Zagadnienia uprawy roli i roślin. AR Wrocław 1999.
Praczyk T., Skrzypczak G.: Herbicydy. PWRiL, Poznań 2004
Woźnica Z. Herbologia, PWRiL, Poznań 2008
Zalecenia ochrony roślin. IOR Poznań,
Atlasy chwastów, chorób i szkodników.
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia i egzamin pisemny
Umiejętności: Ocena analizy i interpretacji zebranych danych, ocena wykonanych projektów, projekt ochrony wybranego gatunku rośliny wykonywany na ćwiczeniach
Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole w trakcie zajęć terenowych i audytoryjnych, ocena poprawności doboru argumentów w odniesieniu do podstawowych zasad ochrony środowiska. Poszanowanie praw autorskich
Uwagi: