ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IISN10622o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Podstawy przedsiębiorczości
Kierunek: Inżynieria Środowiska
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 9 / 0
Prowadzący: dr Zbigniew Piepiora
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Zna cechy przedsiębiorcy; zna formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstwa; zna zasady motywacji; zna bariery komunikacji i składowe procesu komunikacji; zna podstawy decyzji producenta; zna rodzaje kosztów. Umiejętności Potrafi uzasadnić decyzje producenta; potrafi obliczyć wynik finansowy; potrafi przeprowadzić analizę otoczenia; potrafi wskazać podmioty otoczenia biznesu; potrafi przygotować biznesplan.

Kompetencje: Potrafi założyć działalność gospodarczą i pozyskać niezbędne w tym celu informacje; w związku z dynamicznymi przekształceniami otoczenia rozumie konieczność uczenia się przez całe życie.

Wymagania wstępne: -

Treści kształcenia: Przedsiębiorczość w literaturze przedmiotu. Ewolucja roli przedsiębiorcy. Atrybuty przedsiębiorczości. Przedsiębiorstwo – ewolucja ekonomiczno-prawnych form przedsiębiorstwa. Podstawy motywacji. Rola przywódcy. Style kierowania. Komunikacja interpersonalna. Źródła finansowania działalności przedsiębiorstwa. Decyzje producenta. Funkcja produkcji. Koszty w przedsiębiorstwie. Wynik finansowy. Lokalizacja działalności gospodarczej – wpływ otoczenia na rozwój. Rola samorządów lokalnych w wspieraniu przedsiębiorczości. Zakładanie działalności gospodarczej – uwarunkowania praktyczne.

Literatura: 1. Begg D., Fischer S., Dornbusch R., Mikroekonomia, Wyd. PWE, Warszawa 2007. 2. Begg D., Fischer S., Dornbusch R., Makroekonomia, Wyd. PWE, Warszawa 2007. 3. Lichtarski J. (red.): Podstawy nauk o przedsiębiorstwie, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław 2007. 4. Adamska A., Marketing i finanse w przedsiębiorstwie, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2007. 5. Safin K. (red.): Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław 2008. 6. Winiarska K. (red.): Podstawy rachunkowości, Wyd. Wolters Kluwer business, Warszawa 2010.

Metody oceny: kolokwium zaliczeniowe z wykładu, zaliczenie projektu, kolokwium z ćwiczeń

Uwagi: Wykład 1: Przedsiębiorczość – pojęcie i rola przedsiębiorcy. Wykład 2: Rola innowacji w procesie gospodarowania. Wykład 3: Przedsiębiorstwo – pojęcie i rodzaje przedsiębiorstw. Wykład 4: Motywowanie i przywództwo. Wykład 5: Komunikacja interpersonalna. Wykład 6: Finansowanie działalności przedsiębiorstwa – charakterystyka kapitałów własnych. Wykład 7: Finansowanie działalności przedsiębiorstwa – charakterystyka kapitałów obcych. Wykład 8: Ekonomiczne podstawy decyzji producenta. Korzyści skali. Wykład 9: Funkcja produkcji. Cykl życia produktu. Wykład 10: Efektywność ekonomiczna. Wykład 11: Koszty w przedsiębiorstwie – charakterystyka. Wykład 12: Podstawy rachunkowości – sposób ewidencji kosztów. Koszty nie stanowiące kosztu uzyskania przychodu. Wykład 13: Podstawy rachunkowości – sposób obliczania wyniku finansowego. Wykład 14: Lokalizacja przedsiębiorstwa – rola otoczenia. Wykład 15: Zakładanie działalności gospodarczej. Rodzaj i zakres ćwiczeń: ćwiczenia projektowe. Ćwiczenie 1-5: Podstawy rachunkowości w przedsiębiorstwie (Nadrzędne zasady rachunkowości. Operacje gospodarcze. Ogólne zasady sporządzania dowodów księgowych. Poprawianie błędów w dowodach księgowych. Kontrola dowodów księgowych. Ewidencja środków trwałych. Odpisy amortyzacyjne. Koszt a koszt uzyskania przychodu, działalność operacyjna a pozostała działalność operacyjna, wynik finansowy. Ćwiczenia 6-10: Biznes plan