Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSN10324f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Wykorzystanie roślin do oceny środowiska Kierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
18 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Ewa Fudali prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma wiedzę dotyczącą kształtowania i ochrony środowiska.
Racjonalnie ocenia funkcjonowanie człowieka w przyrodzie i oddziaływanie działalności człowieka
na środowisko.
Umiejętności:
Student potrafi dokonać analizy czynników wpływających na stan środowiska naturalnego.
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury lub innych źródeł dotyczących problemów ekologii lub
ochrony środowiska. Kompetencje:
Ma świadomość odpowiedzialności za stan środowiska przyrodniczego.
Potrafi pracować indywidualnie oraz w zespołach, przyjmując w nim różne role.Wymagania wstępne:
Botanika, ekologia roślin, fizjologia roślin.Treści kształcenia:
Teoretyczne podstawy bioindykacji. Cele i zakres fitoindykacji powietrza, gleb i zmian szaty
roślinnej. Metody bioindykacyjne wykorzystujące mchy, porosty i wątrobowce do oceny czystości
powietrza. Roślinne wskaźniki właściwości gleb oraz fito-testy stosowane do oceny pozostałości
herbicydów oraz zawartości metali ciężkich w glebach. Koncepcje i metody oceny przekształcenia
środowiska naturalnego na podstawie analizy składu florystycznego. Roślinne wskaźniki zmian
klimatu. Literatura:
Fałtynowicz W. 1997. Wykorzystanie porostów do oceny zanieczyszczenia powietrza. Fundacja
Centrum Edukacji Ekologicznej Wsi, Krosno.
Fudali E. 2009. Antropogeniczne zmiany w ekosystemach. Transformacje roślinności. Wyd. Uniw.
Przyr. we Wrocławiu.
Zimny H. 2006. Ekologiczna ocena stanu środowiska. Bioindykacja i biomonitoring. Agencja
Reklamowo-Wydawnicza A. Grzegorczyk, Warszawa.Metody oceny:
Wiedza: kolokwium zaliczeniowe z treści wykładowych.
Umiejętności: ocena wykonanych zadań – samodzielnie i w zespole.
Kompetencje społeczne: ocena efektów pracy w zespole.Uwagi: