Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS10089o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Fizyka IIKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Andrzej Fogt Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna najważniejsze prawa i zasady nauki o elektryczności, magnetyzmie i optyce ze wzmiankami nt. fizyki współczesnej (fizyka kwantów, fizyka jądra i atomu) oraz przykłady ich zastosowań w technice i życiu codziennym, zna podstawy matematycznej analizy zjawisk fizycznych (w tym wielkości zmiennych za pomocą rachunku pochodnych), zna elektryczne, magnetyczne i optyczne parametry charakteryzujące materiały, zna wybrane metody pomiarowe wielkości fizycznych.
Umiejętności:
Student potrafi zestawić proste obwody pomiarowe wg schematu i rozumie zasadę ich działania, zna i umie stosować najprostsze przetworniki elektroniczne do pomiarów wielkości nieelektrycznych Profesjonalnie przedstawia wyniki pomiarów i zależności wielkości fizycznych w postaci graficznej i analitycznej, rozumie opis wielkości dynamicznych przedstawiony za pomocą rachunku różniczkowego i całkowego (bez wykonywania złożonych obliczeń) umie przeanalizować zjawiska fizyczne (przyrody) powołując się na prawa ze wszystkich działów fizyki, umie dobrać materiały stosownie do pożądanych właściwości fizycznych.
Kompetencje:
Student jest otwarty na nowe zdobycze nauki i techniki. Wykazuje kreatywność w rozwiązywaniu problemów zawodowych. Cechuje się wrażliwością na problemy ochrony środowiska naturalnego w pracy zawodowej i życiu codziennym. Jest przygotowany do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczeństwa opartego na wiedzy.Wymagania wstępne:
Fizyka I, matematyka.Treści kształcenia:
Wybrane zagadnienia nauki o elektryczności i magnetyzmie, pole elektromagnetyczne i fale e-m, elektryczne i magnetyczne właściwości materii, pomiary elektryczne, prawa optyki jako konsekwencja praw ruchu falowego, przyrządy optyczne i optyczne metody badania ciał, fizyczne podstawy współczesnych metod badania substancji: spektroskopia, fluorymetria, , mikroskopia elektronowa i tunelowa, metody izotopowe.
Literatura:
1. Fizyka - krótki kurs, Bobrowski Cz., WNT, Warszawa 2003 lub wyd. późniejsze;
2. Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki, Przestalski S., Wyd. UW, Wrocław 2001
3. Laboratorium fizyki, biofizyki i agrofizyki, Kleszczyńska H., Kilian M., Kuczera J. (red.), Wyd. UP, Wrocław 2008
4. Otwarte Zasoby edukacyjne AGH w Krakowie, bookmark fizyka: http://open.agh.edu.pl/course/index.php
5. Fizyka dla przyrodników, Kane J. W., Sternheim M. M., t. 1 - 3, PWN, Warszawa 1988
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie ocen z kolokwiów (min.3) oraz sprawozdań z wykonanych pomiarów. Egzamin pisemny i ustny.Uwagi: