Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS10091o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Podstawy produkcji zwierzęcejKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Maciej AdamskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Efekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu powinien znać stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych w wyniku działania różnych zabiegów genetycznych oraz czynników chowu. Poznać skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji.
Wiedza
Student po ukończeniu kursu powinien znać stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych w wyniku działania różnych zabiegów genetycznych oraz czynników chowu. Poznać skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji.
Umiejętności
Student po ukończeniu kursu powinien: poznać podstawową nomenklaturę zootechniczną; poznać topografię poszczególnych gatunków zwierząt, poznać zasady chowu poszczególnych grup technologicznych i gatunków zwierząt gospodarskich; poznać zasady żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania poszczególnych grup i gatunków zwierząt gospodarskich. Znać skutki genetycznego doskonalenia zwierząt i efekty intensyfikacji produkcji. Poznać możliwości i zakres sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych, poznać zasady ekologicznego chowu zwierząt gospodarskich.
Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie zjawisk towarzyszacych w chowie i hodowli zwierzat gospodarskich. Zwłaszcza wpływu intensywności produkcji na: jakość produkowanej żywności; środowisko, zdrowie i dobrostan oraz produkcyjność zwierząt. Wymagania wstępne:
Biologia i fizjologia zwierzątTreści kształcenia:
Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w rozwoju produkcji zwierzęcej; chów i hodowla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Specyfika chowu i użytkowania różnych grup technologicznych zwierząt gospodarskich; wpływ intensywności produkcji na jakość produkowanej żywności; skutki intensyfikacji produkcji i chowy wielkostadnego na środowisko, zdrowie i produkcyjność zwierząt, ćwiczenie ze zwierzętami, ćwiczenia projektowe, poznanie laboratorium i zasad oceny niektórych produktów zwierzęcych. Specyfika dobrostanu zwierzat gospodarskich.Literatura:
Chów i hodowla zwierząt. Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005, Praca zbiorowa pod redakcją T. Szulca Literatura uzupełniająca: Przewodnik do ćwiczeń, normy żywienia zwierząt. Metody oceny:
Egzamin pisemny.Uwagi: