Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10153o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
MikroekonomiaKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Andrzej MatysiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Ma wiedzę o przedmiocie, metodach i funkcji nauk ekonomicznych. Zna prawa gospodarki rynkowej. Ma wiedzę o zachowaniu podmiotów gospodarczych i zależnościach między rynkami. Ma wiedzę o znaczeniu konkurencji rynkowej w gospodarce.
Umiejętności:
Potrafi wyjaśnić procesy zachodzące na rynkach z punktu widzenia dobrobytu społecznego. Potrafi ocenić formy konkurencji rynkowej.Kompetencje:
Jest przygotowany do aktywnego uczestnictwa w grupach społecznych realizujących projekty społeczno – ekonomiczne. Potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Wymagania wstępne:
Znajomość podstaw matematyki i wiedzy o społeczeństwie na poziomie szkoły średniej.Treści kształcenia:
Rynek. Prawo podaży, popytu, równowaga rynkowa, elastyczność. Gospodarstwo domowe. Teoria zachowania konsumenta. Teoria produkcji. Konkurencja doskonała i niedoskonała. Równowaga przedsiębiorstwa. Alternatywne teorie przedsiębiorstwa. Równowaga konkurencyjna i elementy teorii dobrobytu. Rynki czynników produkcji.Literatura:
1. Krugman P, Wells R. (2011), Mikroekonomia, PWN.
2. Mankiw M.G., Taylor M.P. (2009), Mikroekonomia, PWE.
3. Begg D., Fischer S., Dornbusch R. (2007), Mikroekonomia, PWE.
4. Mierzwa D. (2010), Mikro i makroekonomia. Kurs podstawowy, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego
5. Czarny B., (2011), Podstawy ekonomii, PWE
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy:
Przedmiot kończy się egzaminem pisemnym.
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie ocen: z pisemnych sprawdzianów, z odpowiedzi ustnych, za przygotowanie prezentacji
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności:
Przygotowanie prezentacji
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji:
Ocena przygotowania prezentacji i poziomu dyskusji.Uwagi: