ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN10369o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 18 / 18 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Janusz Orda
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student:W1 Ma ogólną wiedzę dotyczącą procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w środowisku rolniczym W2 Ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej W3 Wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt W4 Posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produkcji pasz Umiejętności: Student: U1 Analizuje procesy biologiczne towarzyszące hodowli zwierząt U2 Posiada zdolność konstruowania i bilansowania dawek pokarmowych oraz mieszanek pasz treściwych dla zwierząt U3 Umie ocenić wartość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz

Kompetencje: Student: K1 Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie K2 Ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonej hodowli zwierząt K3 Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska K4 Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie hodowli zwierząt

Wymagania wstępne: Warunkiem koniecznym uczestnictwa w zajęciach z "żywienia zwierząt i paszoznawstwa" jest zaliczenie przedmiotu "podstawy żywienia zwierząt". Student powinien także znać dobrze podstawy biochemii i fizjologii zwierząt.

Treści kształcenia: Omówione zostaną bytowe oraz produkcyjne potrzeby energetyczne i białkowe zwierząt hodowlanych w zależności od gatunku, masy ciała, wieku czy kierunku użytkowania. Przedstawione będą podstawy aktualnych systemów wartościowania pasz biorąc pod uwagę zawartość w nich energii i białka. Zaprezentowane będą zagadnienia zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym. Omówione zostaną podstawowe rodzaje pasz, ich charakterystyka, zastosowane w żywieniu różnych gatunków zwierząt z uwzględniające ich specyficznego wpływu na fizjologię, produkcyjność oraz ekonomikę żywienia. Przedstawione zostaną zagadnienia relacji między żywieniem z jakością produktu zwierzęcego a także z żywieniowymi możliwościami ograniczenia obciążenia środowiska wynikającego z hodowli zwierząt

Literatura: ŻYWIENIE ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO: – 3-tomowy podręcznik pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa , 2001,2005 2) ANIMAL NUTRITION : Mc Donald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F., R Edwards R., Liam Sincler & Robert Wilkinson; Perentice Hall; 7 edition ,2010 3) PASZE: Jadwiga Chachułowa, Fundacja ROZWÓJ SGGW, Warszawa 1998 4) PODSTAWY ŻYWIENIA ŻWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO Stanisław Buraczewski i Aleksandra Ziołecka ;. Omnitech Press, Warszawa 1991 5) ŻYWIENIE DROBIU : Larbier M., Leclerc D., , PWN, Warszawa, 1995 6) TIERERNÄHRUNG: Manfred Kirchgeßner, Gabriele Stangl, Frieder J. Schwarz; DLG-Verlag GmbH, 2014

Metody oceny: Student na każdym ćwiczeniu otrzymuje zadanie do rozwiązania - jego jest poprawne wykonanie jest podstawą do zaliczenia biezącego cwiczenia. Przewidziany jest sprawdzian pisemny z części teoretycznej materialu ćwiczeniowego. w częsi ćwiczeń przeznaczonych na normowanie jest oceniana poprawność ułożonych przez studentów dawek pokarmowych i receptur mieszanek pasz treściwych dla zwierzat . Planowane są dwa pisemne sprawdziany z zakresu paszoznawstwa. Na ocenę końcową składają się wyniki zaliczeń wszystkich ćwiczeń (obligatoryjnie) i sprawdzianów. Egzamin-pytania problemowe.

Uwagi: