Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHN10382o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Chów i Hodowla Małych PrzeżuwaczyKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
9 / 18 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. inż. Piotr Nowakowski, dr hab. inż. Robert Bodkowski, mgr inż. Katarzyna RomanJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student - W 1- ma ogólną wiedzę o pokroju i fizjologii różnych gatunków małych przeżuwaczy (owiec, kóz, lam, alpak, danieli)
W2 - ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji małych przeżuwaczy
W3 - zna podstawowe technologie w produkcji małych przeżuwaczy
W4 - posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzących od małych przeżuwaczy – owiec, lam, kóz, alpak, danieli (mleka, mięsa, wełny, skór)
Umiejętności: Student - U1 - zna zasady oraz potrafi analizować procesy biologiczne towarzyszące hodowli małych przeżuwaczy
U2 - zna zasady i potrafi prowadzić chów i hodowlę małych przeżuwaczy na każdym etapie
U3 - posiada umiejętność przygotowania w języku polskim prezentacji multimedialnych dotyczących rozrodu małych przeżuwaczy i innych zagadnień związanych z produkcją tej grupy zwierząt Kompetencje:
Student - K1- potrafi odpowiedzialnie obchodzić się ze zwierzętami
K2 - potrafi odpowiedzialnie prowadzić produkcję owiec, kóz, lam, alpak i danieli mając świadomość właściwych warunków środowiskowych.Wymagania wstępne:
Biochemia, anatomia i fizjologia zwierząt, genetyka, podstawy żywienia zwierząt.Treści kształcenia:
Charakterystyka pokrojowa i użytkowa owiec, kóz, lam, alpak i danieli. Zasady prowadzenia pracy hodowlanej. Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na poziom produkcji od owiec, kóz, lam, alpak i danieli. Warunki technologiczne i środowiskowe utrzymania zwierząt. Metody oceny okrywy włosowej od różnych gatunków małych przeżuwaczy. Projektowanie w zakresie chowu i hodowli owiec, kóz, lam, alpak i danieli.Literatura:
1. Komosińska H., Podsiadło E.: Ssaki kopytne. PWN Warszawa, 2002.
2. Niżnikowski R.: Chów owiec. PWRiL Warszawa, 1994.
3. Patkowska-Sokoła B. (red) i wsp.: Podstawy chowu i hodowli owiec. Wyd. AR Wrocław, 2000.
4. Szeliga W.: Wybrane zagadnienia z chowu i hodowli owiec i kóz.. PWRiL Warszawa, 1998.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń:
Na ćwiczeniach, w oparciu o 2 sprawdziany pisemne w formie opisowej (na ocenę) oraz na podstawie bieżących postępów w nauce i aktywności (ustne wypowiedzi i zadania), zweryfikowana zostanie wiedza (W2, W4) oraz umiejętności (U1, U2, U3) i kompetencje (K1, K2) . Wiedza (W2) oraz umiejętności (U2, U3) ocenione zostaną również w oparciu o samodzielnie przygotowywaną przez studentów pracę projektową oraz prezentację multimedialną. Studentów obowiązuje obecność na ćwiczeniach (w trakcie całego semestru student może mieć tylko jedną nieobecność nie usprawiedliwioną). W przypadku nieobecności student zobowiązany jest do zaliczenia odpowiedniej części materiału w czasie konsultacji. Zaliczenie ćwiczeń następuje na podstawie średniej ocen ze sprawdzianów pisemnych oraz pracy projektowej.
Zaliczenie przedmiotu:
Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w sesji egzaminacyjnej. Wiedza (W1, W2, W3, W4) zweryfikowana zostanie na wykładach na podstawie trwającego 60 minut egzaminu (20 pytań testowych i 2 pytania otwarte). Jeśli egzamin nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie zdawać go ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. Z egzaminu obowiązuje następująca skala ocen: 60-70% - dostateczny, 71-76% dostateczny plus, 77-85% - dobry, 86-90% - dobry plus, 91-100% - bardzo dobry.Uwagi: