Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHN10383f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Żywienie Zwierząt PrzeżuwającychKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
9 / 18 / 0Prowadzący:
dr hab. Rafał BodarskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student - W01- zna wartość pokarmową i zastosowanie w żywieniu przeżuwaczy podstawowych pasz objętościowych i treściwych
W02 - Posiada wiedzę dotyczącą przemian zachodzących w żwaczu i ich implikacji dla praktyki żywienia przeżuwaczy
W03 - Zna podstawy i zasady normowania żywienia dla różnych grup technologicznych bydła, owiec i kóz według nowoczesnych systemów żywienia zwierząt przeżuwających.
Umiejętności: Student - U01 Student potrafi dobrać odpowiedni zestaw pasz dla ferm utrzymujących przeżuwacze w określonych warunkach przyrodniczo-klimatycznych
U02 Umie ułożyć prawidłowe dawki pokarmowe dla zwierząt przeżuwających różnie użytkowanych posługując się nowoczesnymi normami i programami normowania żywienia przeżuwaczy
U03 Potrafi dzięki zabiegom żywieniowym przeciwdziałać zagrożeniom zdrowia zwierząt przeżuwających oraz wpływać na jakość uzyskanych produktów pochodzenia zwierzęcego
U04Potrafi zaprojektować, zaprezentować i uzasadnić system żywienia (dawki dla różnych grup technologicznych wg sposobu tradycyjnego, PMR lub TMR, preliminarz pasz, powierzchnię i ilość silosów, areał upraw itp.) dla ferm bydła, owiec lub kóz. Kompetencje:
Student: K01- ma świadomość zależności między jakością zastosowanych pasz i wartością pokarmową dawki, a jakością produktu zwierzęcego oraz zdrowia zwierząt i ludzi
K02 - Wykazuje znajomość możliwości ograniczenia ryzyka negatywnego wpływu złego żywienia poprzez rzetelną ocenę i dobór komponentów do dawek pokarmowych dla różnych grup technologicznych zwierząt przeżuwających
K03 - Rozumie konieczność ciągłego uzupełniania wiedzy z zakresu nowych zasad i metod żywienia przeżuwaczy
K04 - Ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole Wymagania wstępne:
biochemia, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, fizjologia zwierząt, produkcja roślinnaTreści kształcenia:
Omówione zostaną podstawowe uwarunkowania produkcji pasz objętościowych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta przeżuwające. Scharakteryzowane zostaną kryteria doboru odpowiednich gatunków i odmian roślin pastewnych w aspekcie potrzeb żywieniowych zwierząt przeżuwających. Wyjaśnione zostaną zależności między składem dawki pokarmowej, a funkcjonowaniem żwacza i fizjologią trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Zaprezentowane zostaną możliwości optymalizacji żywienia przeżuwaczy z wykorzystaniem różnych zestawów paszowych. Omówione zostaną możliwości żywieniowego przeciwdziałania zagrożenia zdrowia zwierząt oraz poprawy jakości mleka i mięsa.Literatura:
Jamroz D. (red.) Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomowy podręcznik, PWN Warszawa, 2005.
Chachułowa J. (red.) Pasze. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.
Jarrige R. (red.)Żywienie przeżuwaczy. Zalecane normy i tabele wartości pokarmowej pasz.Omnitech Press, 1993.
Preś J., Bodarski R., Kinal S., Szulc T. Zasady żywienia wysoko produkcyjnych krów mlecznych. Opolskie Stowarzyszenie Doradców i WODR Łosiów, 2004.
Preś J i Mordak R (red.) Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych. MedPharm Polska, 2010. Metody oceny:
Indywidualne zaliczenie rozwiązania zadań realizowanych na ćwiczeniach 1- 9, projekt realizowany w zespole 2-3 osobowym obejmujący ćwiczenia 10-15 – ocena projektu oraz zaangażowania w jego realizację poszczególnych studentów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny projektu oraz pisemnego kolokwium z treści wykładowych (pytania problemowe).Uwagi: