ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10200f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Innowacyjna technika i technologie ogrodnicze
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Dr hab. inż. Franciszek Molendowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: nabywa wiedzę o związku między zastosowaniem innowacyjnej techniki oraz technologii do produkcji ogrodniczej a uzyskaniem produktu odpowiedniej jakości. Zna techniczne i technologiczne uwarunkowania zastosowania do produkcji ogrodniczej innowacyjnych rozwiązań środków technicznych. Nabywa wiadomości z zakresu polioptymalizacyjnych metod oceny i doboru innowacyjnej techniki i technologii w zależności od warunków realizacji procesu produkcji w gospodarstwie ogrodniczym. (O1 – W07, O1 – W14, O1– W17; O1–W18) Umiejętności: ocenia innowacyjność rozwiązań technicznych i technologicznych produkcji ogrodniczej przez zastosowanie polioptymalizacyjnych metod. Nabywa umiejętność wyboru oraz zaplanowania zastosowania innowacyjnej techniki i technologii do produkcji ogrodniczej w celu uzyskania optymalnych efektów produkcyjnych oraz uzyskania wysokiej jakości produktu finalnego. (O1 –U06; O1 – U09; O1 – U10; O1–U14)

Kompetencje: Kompetencje społeczne: ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie, ocenia zależności pomiędzy stosowaniem innowacyjnej techniki i technologii w procesach produkcji ogrodniczej a uzyskiwaną optymalną efektywnością i jakością produkcji oraz ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje Docenia konieczność przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa użytkowania środków technicznych. (O1–K01; O1-K02, O1–K03; O1-K04; O1-K07)

Wymagania wstępne: Inżynieria Ogrodnicza

Treści kształcenia: Innowacyjna technika i technologie do produkcji ogrodniczej, metody oceny innowacyjności, metody doboru optymalnych maszyn i technologii do produkcji ogrodniczej, projektowanie optymalnych rozwiązań procesu produkcyjnego w ogrodnictwie, ocena efektywności stosowania innowacyjnych rozwiązań.

Literatura: Opracowanie tematyki nauczania na CD.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: umiejętności zastosowania metody oceny i doboru innowacyjnej techniki i technologii do procesów produkcji ogrodniczej. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach na temat efektów możliwych do uzyskania w wyniku stosowania innowacyjnej techniki i technologii w procesach produkcji ogrodniczej. Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie bieżących realizacji prac projektowych oraz pisemne po semestrze 5. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 65%.

Uwagi: