Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BCS10424o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
MikrobiologiaKierunek:
Biologia człowiekaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Jolanta KucińskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student:
W1 - ma ogólną wiedzę o budowie i funkcjach życiowych mikroorganizmów, wirusów i prionów [BC1_W06];
W2 - zna pozycję drobnoustrojów w drzewie filogenetycznym organizmów żywych, opisuje mikroorganizmy należące do głównych domen [BC1_W06, BC1_W11];
W3 - opisuje mikrobiologiczne procesy odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w ekosystemach [BC1_W07];
W4 - zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami, organizmami wyższymi i środowiskiem nieożywionym [BC1_W07, BC1_W15];
W5 - opisuje fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji drobnoustrojów [BC1_W18];
W6 - zna sposoby przekazywania informacji genetycznej u drobnoustrojów [BC1_W08].
Umiejętności
Student:
U1 - prawidłowo obsługuje wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym [BC1_U06, BC1_U12, BC1_U15];
U2 - rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów, przeprowadza podstawową diagnostykę bakterii i grzybów w oparciu o cechy morfologiczne [BC1_U10];
U3 - ma opanowane podstawowe metody hodowli drobnoustrojów i techniki mikroskopowania, dokonuje prawidłowego doboru technik mikrobiologicznych [BC1_U12];
U4 - oznacza liczbę i aktywność drobnoustrojów w środowisku, przeprowadza analizę mikrobiologiczną powietrza, wody i gleby [BC1_U06];
U5 - określa wpływ czynników środowiskowych na drobnoustroje, dobiera optymalne warunki hodowli bakterii, wyjaśnia rolę mikroorganizmów w środowisku i przemyśle oraz ich wpływ na zdrowie człowieka i zwierząt [BC1_U11];
U6 - prawidłowo ocenia występowanie drobnoustrojów patogennych związanych z działalnością gospodarczą [BC1_U11].Kompetencje:
Kompetencje społeczne
Student:
K1 - jest świadomy zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikających z powszechnego występowania w środowisku potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów [BC1_K06];
K2 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BC1_K02];
K3 - wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt [BC1_K08];
K4 - przestrzega zasad BHP w związku z powszechnym występowaniem drobnoustrojów [BC1_K09].Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Budowa, właściwości i klasyfikacja drobnoustrojów, wirusów i prionów. Rola bakterii, grzybów i wirusów w środowisku oraz ich wpływ na zdrowie ludzi, zwierząt i roślin. Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji bakterii. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na jakość środowiska, żywności oraz zdrowie człowieka. Zastosowanie mikroorganizmów w biotechnologii i produkcji przemysłowej.Literatura:
1. Baj J., Markiewicz Z.: Biologia Molekularna Bakterii, PWN, Warszawa, 2009;
2. Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E.: Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii, Wyd. UP we Wrocławiu, 2010;
3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.1: Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa, 2010;
4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.2: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa, 2008;Metody oceny:
test zaliczeniowy z treści wykładów (pytania otwarte i zamknięte) na ostatnim wykładzie. Zasób wiedzy do zaliczenia - 55%. Warunkiem zaliczenia przedmiotu są pozytywne oceny z zaliczenia ćwiczeń i wykładów. Ocena końcowa z przedmiotu na podstawie średniej ocen z ćwiczeń i wykładów
Zaliczenie ćwiczeń:
pisemny sprawdzian na ocenę po zakończeniu ćwiczeń, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Zasób wiedzy do zaliczenia - 55%. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny ze sprawdzianu oraz bieżącej oceny postępów w nauce i aktywności.Uwagi: