Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHN20386f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Produkcja Mleka w Gospodarstwach SpecjalistycznychKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
8 / 10 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Marian KuczajJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student - W1 – definiuje mleko samic ssaków zwierząt gopsodarskich, potrafi scharakteryzować właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka krowiego oraz posiada wiedzę o BHP w laboratoriumoceny mleka; W2 – zna podstawy analityki mleka surowego na kolejnych etapach produkcji oraz w laboratoriach oceny mleka; W3 – posiada szczegółową wiedzę o procesie powstawania i metodach pozyskiwania mleka oraz czynnikach limitujących wydajność mleczną krów; W4 – zna wymogi prawne dotyczące warunków pozyskiwania mleka, charakteryzuje nowoczesne technologie produkcji mleka, wykazuje znajomość nowoczesnych technik wykorzystywanych w zarządzaniu stadem bydła; W5 – zna porządek dnia w oborze i zasady monitorowania stada zwierząt pod kątem ich funkcjonowania na fermie bydła mlecznego.
Umiejętności: Student - U1 – potrafi sprawnie i bezpiecznie posługiwać się aparaturą laboratoryjną wykorzystywaną do badania i analiz mleka surowego; U2 – posiada umiejętność dojenia krów, oceny jakości i składu chemicznego mleka oraz wykrywania jego zafałszowań, a także zinterpretowania uzyskanych wyników;
U3 – posiada umiejętność samodzielnego planowania technologii produkcji i zarządzania stadem bydła oraz porozumiewania się z różnymi podmiotami, m.in. PFHBiPM, ARR, ARiMR, IW ;
U4 – potrafi przeprowadzić przegląd stada bydła na fermie ze wskazaniem ewentualnych zagrożeń i błędów, umiejętnie wykorzystać te informacje do modyfikacji stosowanych technologii oraz do sprawnego zarządzania stadem zwierząt.Kompetencje:
Student - K1 – ma świadomość odpowiedzialności za produkcję mleka w klasie ekstra, dobrostan bydła oraz kształtowanie warunków środowiskowych na fermie bydła; K2 – rozumie ważność przestrzegania zasad BHP przy obsłudze bydła.Wymagania wstępne:
Chów i hodowla bydłaTreści kształcenia:
Baza surowcowa produkcji mleka, hodowlane, środowiskowe i prawne uwarunkowania produkcji mleka, właściwości fizykochemiczne i prozdrowotne mleka, zdrowotność gruczołu mlekowego, skup i ocena jakości mleka, planowanie technologii produkcji, zarządzanie stadem bydła, rozród i praca hodowlana w stadzie krów, systemy utrzymania, budynki i pomieszczenia dla bydła, organizacja wystaw bydła mlecznego.Literatura:
1. Kuczaj M.: Hodowla i użytkowanie bydła – Wymogi prawne WPR. Wyd. Marian Kuczaj, Wrocław 2013;
2. Kuczaj M., Preś J. (red.): Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych Cz. II poszerzona o metody chowu, Wyd. MedPharm Polska 2014;
3. Kuczaj M.: Skutki krzyżowania i kojarzenia bydła w Polsce w latach 1946-1997, Wyd. AR Wrocław 2001;
4. Jasiorowski H.: Światowe systemy użytkowania bydła, czyli za krowim ogonem po całym świecie. Wyd. WWR Poznań, 2010;
5. Ziajka S (red.): Mleczarstwo cz. 1, Wyd. UWM Olsztyn, 2008;
6. http://www.agronews.com.pl,www.agroinfo.pl, www.arr.gov.pl, www.arimr.gov.pl, www.izoo.krakow.pl, www.minrol.gov.pl, www.ppr.pl, www.wetgiw.gov.pl.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen uzyskanych z: ustnych wypowiedzi (weryfikacja W1, W2, W3, W4, W5, K1); raportów z ćwiczeń laboratoryjnych (weryfikacja W1, W2, U1, U2); testu pisemnego – 40 pytań (weryfikacja W1, W2, W3, W4, W5); zajęć praktycznych w fermie bydła mlecznego (weryfikacja U3, U4, U5, K1, K2) oraz przygotowania projektu z chowu i hodowli bydła mlecznego (w terminie 2 tygodni) i przedstawienia go w programie multimedialnym (w czasie ok. 15 minut) (weryfikacja W1, W2, W3, W4, W5).
Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału (odpowiedź ustna na 2 pytania problemowe).
Studenci, którzy opanowali najlepiej treści programowe (minimum 80% dobrych odpowiedzi z testu) otrzymują certyfikat „Laboratoryjna ocena i analizy mleka”.
Skala ocen i % dobrych odpowiedzi: dost. – 60%, dost. plus – 70%, db – 80%, db plus – 90%, bdb – 100%.
Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń oraz pisemne zaliczenie testu (40 pytań). Czas trwania testu 1,0 h. Jeśli test nie zostanie zaliczony w I terminie, student ma prawo ponownie go zdawać w tej samej formie w terminie poprawkowym. Minimalny zasób wiedzy na zaliczenie wynosi 60%. W trakcie testu zostanie zweryfikowana wiedza (W1, W2, W3, W4, W5).
Studenci, którzy opanowali najlepiej treści programowe (minimum 80% dobrych odpowiedzi z testu) otrzymują certyfikat „Ocena wartości użytkowej bydła ras mlecznych i mięsno-mlecznych”.
Skala ocen i % dobrych odpowiedzi: dost. – 60%, dost. plus – 70%, db – 80%, db plus – 90%, bdb – 100%.
Uwaga: dla zainteresowanych studentów, za udział w dodatkowych warsztatach praktycznych (czas trwania kursu 5 h) z udziałem Menadżera Wsparcia Technicznego w siedzibie firmy DeLaval we Wrocławiu, istnieje możliwość uzyskania certyfikatu „Systemy zarządzania stadem krów mlecznych”.Uwagi: