Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
AGS10036o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Systemy produkcji zwierzęcejKierunek:
AgrobiznesTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Dr hab. Damian Knecht, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W01 – rozróżnia systemy oraz technologie produkcji zwierzęcej [AG1_W13].
W02 – zna zasady funkcjonowania rynków rolnych związanych z produkcją zwierzęcą oraz posiada wiedzę dotyczącą marketingu na tych rynkach [AG1_W07].
W03 – posiada wiedzę z zakresu oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne [AG1_W13].
W04 – charakteryzuje organizację produkcji różnych gatunków zwierząt gospodarskich [AG1_W06].
Umiejętności:
U01 – potrafi dostosować system produkcji w odniesieniu do gatunku i charakteru produkcji [AG1_U06; AG1_U09].
U02 – potrafi określić skutki rozwoju różnych poziomów intensyfikacji produkcji zwierzęcej na jej opłacalność [AG1_U01].
U03 – samodzielnie dopasowuje model gospodarowania do występujących warunków rynkowych [AG1_U09].
U04 – wykazuje zdolność oceny relacji między systemami produkcji zwierzęcej oraz środowiskiem naturalnym [AG1_U06].
Kompetencje:
Kompetencje:
K01 – ma świadomość odpowiedzialności za zadania realizowane indywidualnie i w zespole [AG1_K01].
K02 – rozumie ideę dbałości o środowisko naturalne poprzez optymalne zasady produkcji zwierzęcej [AG1_K04].
K03 – rozumie potrzebę dokształcania się oraz zdobywania wiedzy z zakresu systemów produkcji zwierzęcej [AG1_K06].
K04 – ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego o wysokiej jakości [AG1_K04].
Wymagania wstępne:
BrakTreści kształcenia:
Zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania różnych systemów produkcji zwierzęcej. Przedstawienie aspektów związanych z żywieniem i technologiami produkcji poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Omówienie uwarunkowań ekonomicznych produkcji zwierzęcej. Przedstawienie nowych trendów w rozwoju systemów produkcji zwierzęcej.Literatura:
Szulc T. i wsp.: Chów i hodowla zwierząt, Wyd. UPWr, Wrocław, 2013.
Grudniewska B. i wsp.: Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART, Olsztyn, 1998.
Kuczaj M.: Hodowla i użytkowanie bydła - Wymogi Prawne WPR, Wyd. UPWr, Wrocław, 2013.
Jankowski J. i wsp.: Hodowla i użytkowanie drobiu, Wyd. PWRiL, Warszawa, 2012.
Patkowska-Sokoła B. i wsp.: Hodowla i użytkowanie owiec, Wyd. UPWr, Wrocław, 2006.
Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: Łączne zaliczenie ćwiczeń i wykładów na podstawie średniej ocen uzyskanych ze sprawdzianów pisemnych obejmujących zagadnienia omawiane na ćwiczeniach i wykładach z poszczególnych działów oraz ocen z ustnych wypowiedzi w trakcie ćwiczeń. Sprawdziany trwają 20-30 min. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału.Uwagi: