Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
AGS10038o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Ekonomika rolnictwa i organizacja przedsiębiorstw w agrobiznesie IKierunek:
AgrobiznesTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Jan SpiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu ma ogólną wiedzę o specyficznych cechach rolnictwa, zna strukturę organizacji i strukturę produkcji roślinnej i zwierzęcej, rozumie powiązania rolnictwa z otoczeniem AG1_W06
Student zna metody projektowania urządzenia gospodarstwa, ma wiedzę na temat praw rządzących produkcją rolniczą, ma wiedzę na temat tworzenia i organizowania gospodarstw rolnego. AG_W02, AG1_W13, AG1_W17
Umiejętności:
Student potrafi interpretować zjawiska ekonomiczne prawidłowo posługuje się normatywami i systemami w organizacji gospodarstwa rolnego, potrafi wykonać proste zadania projektowe np. obrót stada
Student potrafi wykonać projekt urządzenia gospodarczego, potrafi interpretować prawidłowo
zjawiska ekonomiczne zachodzące w rolnictwie, potrafi zebrać i opracować dokumentacje związaną z projektowaniem AG1_U01, AG1_U02, AG1_U04, AG1_U09, AG1_U12.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Posiada kompetencje do pogłębiania zdobytej wiedzy, umie powiązać zdobytą wiedzę z innych przedmiotów i wykorzystać ją.
Potrafi pracować indywidualnie oraz w grupie
AG1_K01, AG1_K04, AG1_K07.
Wymagania wstępne:
Technologie produkcji roślinnej i zwierzęcej, Podstawy ekonomii, Podstawy zarzadzaniaTreści kształcenia:
Szczegółowe cechy rolnictwa jako działu gospodarki narodowej, czynniki produkcji, przyrodnicze i ekonomiczne uwarunkowania produkcji roślinnej i zwierzęcej, system gospodarczy, kalkulację i wycena, efektywność ekonomiczna.
Metody projektowania, części składowe projektu urządzenia gospodarstw, system gospodarczy, plan ostatniego roku, lata przejściowe, analiza porównawcza, analiza powierzchni paszowej, kalkulacje rolnicze, organizacja pracy, zmienna efektywność wzrastających nakładów
Literatura:
Kopeć B. 1972. Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolnych w zarysie. PWRiL Warszawa.
Kopeć B., Nietupski T. 1980. Podstawy i metody podejmowania decyzji w gospodarstwach rolnych. PWRiL Warszawa.
Kopeć B. 1968. Systemy gospodarcze w rolnictwie polskim w latach 1955-1965. PWRiL Warszawa.
Fereniec J. 2000. Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wyd. Key Text.
Fereniec J. 1997. Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa cz. 1. Wyd. Uczel. WSR-P Siedlce.
Fereniec J. 1997. Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa. Cz. 2. Wyd. Uczel. WSR-P Siedlce..
Stachak St. 1993. Ekonomika przedsiębiorstw rolnych. Cz. 1 i Cz. 2. Wyd. AR Szczecin
Klepacki B. 1999. Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wyd. Szkol. Pedag. Warszawa.
Klepacki B. 1993. Opis gospodarstwa rolniczego z elementami analizy. Skryp SGGW Warszawa.
Ziętara W. 1998. Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa rolnego. FAPA Warszawa
Matuszewicz J., Matuszewicz P. 2005. Rachunkowość od podstaw. Finanse-Serwis, Warszawa
Goraj L. 2004. Rachunkowość rolnicza. Delfin, Warszawa
Siuda W. 2006. Elementy prawa dla ekonomistów. Wyd. 19 „Scriptum” Poznań.
Kopeć B. 1959. Metodyka projektowania organizacji gospodarstw rolnych. PWRiL Warszawa..
Kapusta Fr. 2003. Teoria agrobiznesu. Wyd. AE Wrocław.
Klepacki B. 1993. Opis gospodarstwa rolniczego z elementami analizy. Skryp SGGW Warszawa.
Metody oceny:
Wiedza
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie trzech
kolokwiów - 1. Struktura organizacji produkcji roślinnej, 2. Obroty stad, 3. Dochód rolniczy, oraz oddanego projektu urządzenia gospodarstwa
Egzamin pisemny z części rachunkowej oraz ustny z teorii
Umiejętności
Student potrafi określić system gospodarczy, potrafi wykonać obrót stada oraz umie wyliczyć dochód rolniczy
Student potrafi wykonać projekt urządzenia gospodarstw zna metody wyceny i kalkulacje, potrafi określić efektywność powierzchni paszowej ,i efektywność, zabiegów ochrony roślin
Kompetencje społeczne: Ocena poprawności doboru informacji, poszanowanie do praw autorskich
Uwagi: