ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10038o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Ekonomika rolnictwa i organizacja przedsiębiorstw w agrobiznesie I
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Jan Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu ma ogólną wiedzę o specyficznych cechach rolnictwa, zna strukturę organizacji i strukturę produkcji roślinnej i zwierzęcej, rozumie powiązania rolnictwa z otoczeniem AG1_W06 Student zna metody projektowania urządzenia gospodarstwa, ma wiedzę na temat praw rządzących produkcją rolniczą, ma wiedzę na temat tworzenia i organizowania gospodarstw rolnego. AG_W02, AG1_W13, AG1_W17 Umiejętności: Student potrafi interpretować zjawiska ekonomiczne prawidłowo posługuje się normatywami i systemami w organizacji gospodarstwa rolnego, potrafi wykonać proste zadania projektowe np. obrót stada Student potrafi wykonać projekt urządzenia gospodarczego, potrafi interpretować prawidłowo zjawiska ekonomiczne zachodzące w rolnictwie, potrafi zebrać i opracować dokumentacje związaną z projektowaniem AG1_U01, AG1_U02, AG1_U04, AG1_U09, AG1_U12.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Posiada kompetencje do pogłębiania zdobytej wiedzy, umie powiązać zdobytą wiedzę z innych przedmiotów i wykorzystać ją. Potrafi pracować indywidualnie oraz w grupie AG1_K01, AG1_K04, AG1_K07.

Wymagania wstępne: Technologie produkcji roślinnej i zwierzęcej, Podstawy ekonomii, Podstawy zarzadzania

Treści kształcenia: Szczegółowe cechy rolnictwa jako działu gospodarki narodowej, czynniki produkcji, przyrodnicze i ekonomiczne uwarunkowania produkcji roślinnej i zwierzęcej, system gospodarczy, kalkulację i wycena, efektywność ekonomiczna. Metody projektowania, części składowe projektu urządzenia gospodarstw, system gospodarczy, plan ostatniego roku, lata przejściowe, analiza porównawcza, analiza powierzchni paszowej, kalkulacje rolnicze, organizacja pracy, zmienna efektywność wzrastających nakładów

Literatura: Kopeć B. 1972. Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolnych w zarysie. PWRiL Warszawa. Kopeć B., Nietupski T. 1980. Podstawy i metody podejmowania decyzji w gospodarstwach rolnych. PWRiL Warszawa. Kopeć B. 1968. Systemy gospodarcze w rolnictwie polskim w latach 1955-1965. PWRiL Warszawa. Fereniec J. 2000. Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wyd. Key Text. Fereniec J. 1997. Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa cz. 1. Wyd. Uczel. WSR-P Siedlce. Fereniec J. 1997. Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa. Cz. 2. Wyd. Uczel. WSR-P Siedlce.. Stachak St. 1993. Ekonomika przedsiębiorstw rolnych. Cz. 1 i Cz. 2. Wyd. AR Szczecin Klepacki B. 1999. Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wyd. Szkol. Pedag. Warszawa. Klepacki B. 1993. Opis gospodarstwa rolniczego z elementami analizy. Skryp SGGW Warszawa. Ziętara W. 1998. Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa rolnego. FAPA Warszawa Matuszewicz J., Matuszewicz P. 2005. Rachunkowość od podstaw. Finanse-Serwis, Warszawa Goraj L. 2004. Rachunkowość rolnicza. Delfin, Warszawa Siuda W. 2006. Elementy prawa dla ekonomistów. Wyd. 19 „Scriptum” Poznań. Kopeć B. 1959. Metodyka projektowania organizacji gospodarstw rolnych. PWRiL Warszawa.. Kapusta Fr. 2003. Teoria agrobiznesu. Wyd. AE Wrocław. Klepacki B. 1993. Opis gospodarstwa rolniczego z elementami analizy. Skryp SGGW Warszawa.

Metody oceny: Wiedza Zaliczenie ćwiczeń na podstawie trzech kolokwiów - 1. Struktura organizacji produkcji roślinnej, 2. Obroty stad, 3. Dochód rolniczy, oraz oddanego projektu urządzenia gospodarstwa Egzamin pisemny z części rachunkowej oraz ustny z teorii Umiejętności Student potrafi określić system gospodarczy, potrafi wykonać obrót stada oraz umie wyliczyć dochód rolniczy Student potrafi wykonać projekt urządzenia gospodarstw zna metody wyceny i kalkulacje, potrafi określić efektywność powierzchni paszowej ,i efektywność, zabiegów ochrony roślin Kompetencje społeczne: Ocena poprawności doboru informacji, poszanowanie do praw autorskich

Uwagi: