Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
AGS10039f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Środowiskowe czynniki ryzyka w uprawach rolniczychKierunek:
AgrobiznesTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Anna Wondołowska-Grabowska, prof. dr hab inż. Marcin Kozak, Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma wiedzę dotyczącą wpływu niekorzystnych czynników środowiskowych na rozwój roślin, ich produkcyjność oraz uzyskiwany plon. Zna zasady konstruowania i projektowania procesów technologicznych ze szczególnym uwzględnieniem czynników ryzyka w uprawach ważniejszych gospodarczo roślin rolniczych. Identyfikuje źródła i przyczyny warunkujące wyniki produkcji oraz efekty ekonomiczne na różnych etapach polowej produkcji roślin. Ma wiedzę dotyczącą wybranych metod umożliwiających łagodzenie ujemnych skutków stresów środowiskowych AG1_W02, AG1_W03, AG1_W13.
Umiejętności:
Student potrafi wykonać zadanie projektowe z zakresu oceny występowania i wpływu czynników ryzyka w uprawach wiodących gatunków polowych. Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz logicznie je łączyć, interpretować i wykorzystywać
w projektowaniu z zachowaniem praw własności intelektualnej. Umie modernizować lub dostosowywać cały proces technologiczny uprawy wybranej rośliny w ściśle określonych warunkach środowiskowych z uwzględnieniem celu, zagrożeń i efektywności w odniesieniu do systemów rolnictwa ekologicznego i/lub tradycyjnego. Potrafi wykorzystać dostępne programy i techniki komputerowe do projektowania w rolnictwie, umie interpretować efekty i wyniki oraz formułować poprawne wnioski. Student ma świadomość samokształcenia i podnoszenia kompetencji zawodowych. AG1_U03, AG1_U05, AG1_U08.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania przez całe życie oraz podnoszenia kompetencji zawodowych i społecznych. Jest odpowiedzialny za pracę własną i zespołową, przyjmuje odpowiedzialność za właściwe wykonywanie eksperymentów oraz poprawność wniosków końcowych. Potrafi współpracować w grupie, myśleć i działać kreatywnie. Przestrzega zasad BHP
w produkcji roślinnej oraz zasad dobrych praktyk rolniczych. Wykazuje odpowiedzialność za zespół, pracowników oraz powierzony sprzęt. Student wie, jak ograniczać ujemne oddziaływanie działalności rolniczej na środowisko, posiada świadomość ekologiczną i jest odpowiedzialny za stan środowiska. AG1_K01, AG1_K05.
Wymagania wstępne:
Agrometeorologia, Botanika, Fizjologia roślin z elementami biochemiiTreści kształcenia:
Ocena przyrodniczych czynników ryzyka w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa. Identyfikacja i wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na uzyskiwany plon i jego jakość. Zagrożenia upraw w systemie ekologicznym i tradycyjnym oraz na terenach zdegradowanych i około przemysłowych,
w zróżnicowanych warunkach środowiska. Ryzyko upraw ważniejszych gospodarczo roślin rolniczych. Uwarunkowania
w tworzeniu technologii upraw roślin rolniczych. Ocena przydatności i możliwości wykorzystywania dostępnych programów i baz danych oraz technik komputerowych do optymalizacji procesów technologicznych upraw roślin polowych z uwzględnieniem rolnictwa integrowanego. Regulacje prawne i inne związane z produkcją rolniczą, m.in., Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, Zalecenia Ochrony Roślin, Dyrektywa Azotanowa i in.
Literatura:
Bac S., Rojek M., 1981: Meteorologia i klimatologia. PWN, Warszawa.
Bieszczad S., Sobota J., 1999: Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego. Wyd. AR we Wrocławiu.
Bunalski M., Nowacki J., 1996: Szkodniki roślin uprawnych. Wyd. Medix Plus. Poznań.
COBORU, 2014: Lista odmian roślin rolniczych i Krajowy Rejestr. Słupia Wielka, uaktualnienia: http://www.coboru.pl/polska/Rejestr/rejestr_KR.aspx
Duer I., Fotyma M., Madej A., 2004: Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. Wyd. MR i RW i MŚ. Warszawa, oraz http://www.kp.org.pl/pdf/poradniki/kdpr/.
Fabisz-Kijowska A i in. (pod red. J. Kijowskiego i R. Cegielskiej- Radziejewskiej) HACCP, 2006: ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu. Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, Poznań.
Filipek-Mazur B., 2011: Środowiskowe aspekty stosowania nawozów i środków ochrony roślin w rolnictwie. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków.
Grzebisz W., 2011: Technologia nawożenia roślin uprawnych – fizjologia plonowania. PWRiL. Poznań.
Grzybowska J., 1996: Zanieczyszczenia chemiczne. PWN, Warszawa.
Internetowy system aktów prawnych: http://isap.sejm.gov.pl/SearchServlet.
Jadczyszyn J., 2011: Środowiskowe skutki działalności rolniczej
i wdrażania PROW na obszarach problemowych rolnictwa. Wyd. IUNG, Puławy.
Jasińska Z., Kotecki A., (red.), 2003: Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR Wrocław.
Klucz do określania faz rozwojowych roślin jedno- i dwuliściennych w skali BBCH. IOR Państwowy Instytut Badawczy. Poznań 2011.
Kozłowski M. i in., 1994: Diagnostyka szkodników roślin i ich wrogów naturalnych. Wyd. SGGW. Warszawa.
Kretowicz W., 1977: Przemiany azotu w roślinach. PWRiL, Warszawa.
Krężel R, Parylak D., Zimny L. 1999. Zagadnienia uprawy roli
i roślin. AR Wrocław.
Materiały seminaryjne IMUZ nr 27. Ochrona wód przed wpływem rolniczych zanieczyszczeń obszarowych. IMUZ, Falenty.
Matyjaszczyk E., 2011: Analiza zmian ustawodawstwa z zakresu ochrony roślin pod kątem bezpieczeństwa żywności, ludzi i środowiska. Wydawnictwo Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego, Poznań.
Niziołek K., 2005: Ochrona środowiska – najważniejszy wymiar społecznej odpowiedzialności biznesu w organizacjach polskich,
[w:] Lewandowski J. (red.), Teoria i praktyka zarzadzania organizacjami gospodarczymi. Wydawnictwo PŁ, Łódź.
Praca zbiorowa pod red. C. Tarkowskiego, 1983: Biologia żyta. PWN, Warszawa.
Praca zbiorowa., 2001: Atlas klimatycznego ryzyka uprawy roślin w Polsce. Akademia Rolnicza w Szczecinie, Uniwersytet Szczeciński. Szczecin.
Radomski C., 1987: Agrometeorologia. PWN, Warszawa.
Richter G., 1975: Procesy metaboliczne u roślin. PWN, Warszawa.
Sadowski J., 2009: Środowiskowe skutki pozostałości herbicydów. IUNG, Puławy.
Tarkowski C., 1978: Czynniki warunkujące produkcyjność roślin. PWN, Warszawa.
Tokarczyk K., 1982. Prognozy i sygnalizacja w ochronie roślin. PWRiL, Warszawa.
Wareing P.F., Phillips D.J., 1985: Wzrost i różnicowanie się roślin. PWN, Warszawa.
Zalecenia i dobór ochrony roślin: http://www.ior.poznan.pl/baza/zalecenia_ochrony_roslin.html, http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin.
Zalecenia nawozowe Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach. http://www.iung.pulawy.pl/images/pdf/ZaleceniaNawozowe2010.pdf, http://iung.pl/dpr/rynek.html
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie treści wykładów na podstawie przeprowadzonego kolokwium zaliczeniowego.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena realizacji zadań na podstawie bieżących sprawozdań pracy projektowej, poprawność wniosków końcowych.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej i zespołowej studenta oraz aktywności na poszczególnych zajęciach, dyskusja.
Uwagi: