Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
MRS20107o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Szkodniki i choroby w magazynach i przechowalniachKierunek:
Medycyna roślinTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Michał Hurej, dr Ewa MoszczyńskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Posiada rozszerzoną wiedzę, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, z zakresu ochrony roślin uprawnych oraz szkodników i chorób występujących w czasie przechowywania.
Umiejętności: Potrafi zdiagnozować zagrożenia dotyczące obecności agrofagów w przechowalniach. Potrafi wybrać i zalecić optymalne metody ochrony roślin w zależności do warunków temperaturowo-wilgotnościowych w magazynach.
Kompetencje:
Ma świadomość indywidualnej i społecznej odpowiedzialności za stan środowiska i jakość produkowanej żywności; umie przewidywać skutki podejmowanej działalności; potrafi wskazać działania służące ograniczeniu ryzyka. Wymagania wstępne:
Botanika, Biochemia, Fizjologia Roślin, Uprawa roli i roślinTreści kształcenia:
Znajomość szkodliwych organizmów (szkodniki, wirusy, bakterie, grzyby). Rola czynników abiotycznych modyfikujących ich szkodliwość w okresie przechowywania. Procedury prawidłowego procesu decyzyjnego dotyczącego zwalczania agrofagów i patogenów. Możliwość łączenia różnych metod ochrony.Literatura:
1. Kryczyński S., Weber Z., 2010. Fitopatologia, tom 1 Podstawy fitopatologii i Choroby roślin uprawnych. PWRiL, Poznań.
2. Kryczyński S., Weber Z., 2010. Fitopatologia, tom 2 Choroby roślin uprawnych. PWRiL, Poznań.
3. Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z., 1991. Fitopatologia Ogólna, Skrypt AR w Poznaniu, Poznań.
4. Marcinkowska J., 2003. Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin, SGGW, Warszawa.
5. Żródła w postaci oryginalnych artykułów naukowych.
6. Nawrot J., 2002. Owady-szkodniki magazynowe. Themar, Warszawa.
7. Nawrot J., Klejdysz T., 2009. Atlas owadów szkodników żywności. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji.
8. Hagstrum D., Klejdysz T., Subramanyam B., Nawrot J., 2013. Atlas of stored-products insects and mites. AACC International, Inc., USA.
9. Dyjeciński J., 1964. Szkodniki artykułów spożywczych, Wydawnictwo przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa.
Metody oceny:
Wiedza: zaliczenie.
Umiejętności: Ocena z kolokwium, ocena z praktycznej umiejętności rozpoznawania szkodników i patogenów występujących w magazynach i przechowalniach. Kompetencje społeczne: Rzeczowość argumentacji studenta podczas dyskusji w 5 stopniowej skali.
Uwagi: