Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSN10315f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Podstawowe problemy przemysłu drobiarskiegoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu zna podstawową problematykę z zakresu jakości surowców drobiarskich i jajczarskich, zasad funkcjonowania przemysłu drobiarskiego, zagadnienia związane ze stanem prawnym dotyczącym uboju oraz technologii przetwarzania mięsa drobiu i jaj, ma ogólną wiedzę o metodach utrwalania surowców drobiarskich i jajczarskich, zna podstawowe terminy i definicje produktów drobiarskich, rozumie związek pomiędzy jakością surowców i produktów finalnych.
Umiejętności:
Po ukończeniu kursu student potrafi samodzielnie określić jakość surowców drobiarskich i jajczarskich, odnaleźć odpowiednie przepisy prawne z zakresu obrotu i przetwarzania mięsa drobiu i jaj. Posługuje się prawidłowo terminami opisującymi operacje jednostkowe w procesach technologicznych. Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student wykazuje zrozumienie zagadnień prawnych związanych z produkcją drobiarską, ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania laboratoryjne, wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny – rozumie istotność przestrzegania uwarunkowań prawnych związanych ze stosowaniem substancji dodatkowych w żywności. Wymagania wstępne:
biochemia, ogólna technologia żywności, inżynieria procesowaTreści kształcenia:
Zagadnienia związane z zarządzaniem produkcją drobiu i jaj, hodowlą drobiu, technologią uboju żywca drobiowego, szczegółową charakterystyką jakościową mięsa drobiu z uwzględnieniem składu chemicznego. Procesy w przetwórstwie mięsa drobiu. Zagadnienia dotyczące obrotu surowcem jajczarskim składu chemicznego jaj i ich właściwości funkcjonalnych, podstaw przetwórstwa jajczarskiego. Literatura:
1. Przetwórstwo mięsa drobiu. 2009. Praca zbiorowa Red. Kopeć W., Smolińska T.. Wyd. UP Wrocław. 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000 Metody oceny:
egzamin pisemny lub ustny, zaliczenie laboratorium, kolokwiaUwagi: