Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSN10326f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Technologia zbóżKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt GilJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna budowę, skład chemiczny i właściwości surowca zbożowego - definiuje czynniki decydujące o jakości ziarna - nazywa podstawowe operacje i procesy jednostkowe w przetwórstwie zbóż –opisuje budowę i zasadę działania maszyn i urządzeń.
Umiejętności:
Student potrafi ocenić jakość i przydatność surowca zbożowego do przetwórstwa - wyjaśnia wpływ surowca i technologii na jakość przetworu, dobiera właściwe parametry procesu technologicznego. Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt - postępuje zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej - jest kreatywny w doborze procesów i operacji jednostkowych.
Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności
Treści kształcenia:
Znaczenie gospodarcze zbóż oraz charakterystyka roślin zbożowych. Skład chemiczny ziarna. Właściwości masy ziarna. Jakość ziarna i jego przetworów oraz metody oceny wartości technologicznej surowca zbożowego. Technologia produkcji maki, kasz, płatków makaronów oraz zmodyfikowanych przetworów zbożowo-mącznych. Surowce wykorzystywane w przemyśle piekarskim. Przygotowanie ciasta i wypiek różnych asortymentów pieczywa.Literatura:
1. Surowce mączne i kaszowe, Jankowski S., WNT 1988. 2. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. AR Poznań 1997. 3. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część I i II. WSiP Warszawa 2004. 4. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red . Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń i pisemny egzamin.Uwagi: