ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSN10326f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Technologia zbóż
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna budowę, skład chemiczny i właściwości surowca zbożowego - definiuje czynniki decydujące o jakości ziarna - nazywa podstawowe operacje i procesy jednostkowe w przetwórstwie zbóż –opisuje budowę i zasadę działania maszyn i urządzeń. Umiejętności: Student potrafi ocenić jakość i przydatność surowca zbożowego do przetwórstwa - wyjaśnia wpływ surowca i technologii na jakość przetworu, dobiera właściwe parametry procesu technologicznego.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt - postępuje zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej - jest kreatywny w doborze procesów i operacji jednostkowych.

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Znaczenie gospodarcze zbóż oraz charakterystyka roślin zbożowych. Skład chemiczny ziarna. Właściwości masy ziarna. Jakość ziarna i jego przetworów oraz metody oceny wartości technologicznej surowca zbożowego. Technologia produkcji maki, kasz, płatków makaronów oraz zmodyfikowanych przetworów zbożowo-mącznych. Surowce wykorzystywane w przemyśle piekarskim. Przygotowanie ciasta i wypiek różnych asortymentów pieczywa.

Literatura: 1. Surowce mączne i kaszowe, Jankowski S., WNT 1988. 2. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. AR Poznań 1997. 3. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część I i II. WSiP Warszawa 2004. 4. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red . Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i pisemny egzamin.

Uwagi: