Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20028f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Szybkie metody mikrobiologicznej analizy żywnościKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Małgorzata RobakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna szybkie (klasyczne i nowoczesne) metody oznaczania liczby i identyfikacji drobnoustrojów potencjalnie występujących w produktach żywnościowych, surowcach i na liniach technologicznych. Potrafi zaplanować organizację laboratorium mikrobiologicznego dobierając metody i sprzęt zgodnie z obowiązującymi normami, rodzajem badanego surowca, linii czy końcowego produktu żywnościowego.
Umiejętności
Student umie zaplanować i zinterpretować badania dotyczące analiz mikrobiologicznych wymaganych dla danego sektora przemysłu spożywczego w celu zapewnienia produkcji żywności wolnych od patogenów i innych niepożądanych drobnoustrojów.
Kompetencje:
Student zna zasady obowiązujące w pracy w laboratorium mikrobiologicznym i ma świadomość ważności przestrzegania higieny, szczególnie podczas pracy z drobnoustrojami patogennymi.Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywnościTreści kształcenia:
Znaczenie mikrobiologicznej analizy w technologii żywności oraz przedstawienie dostępnych i szybkich metod umożliwiających kontrolę procesu produkcji oraz zapewniające końcową jakość produktu. Opis metod oznaczania ilości drożdży i bakterii z uwzględnieniem cytometrii przepływowej, bioluminescencji, DEFT oraz metod identyfikacji fizjologicznej (API-bioMerieux), immunologicznej (ELISA, aglutynacja lateksowa, immunomagnetyczna separacja) i genetycznej (sondy genetyczne, rybotypowanie i metody oparte o PCR). Wprowadzenie do mikrobiologii prognostycznej.
Literatura:
1. Rapid methods in food microbiology, Elsevier,. Amsterdam, 1989,
2. Rapid microbiological methods for foods, beverages and pharmaceuticals, Blackwell Scientific Publications, Oxford, 1989
3. New Techniques in food and beverage microbiology, Blackwell Scientific Publications, London, 1993
4. Katalogi firm : Merck, Noack, Biomerieux, Sigma,
Metody oceny:
Uwagi: