Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20089f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Suplementy dietyKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Karolina Łoźna Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu wiedzy o suplementach diety. Charakteryzuje substancje wchodzące w skład suplementów diety. Zna zapotrzebowanie człowieka na witaminy i składniki mineralne, potrafi omówić skutki ich niedoborów i nadmiarów w organizmie. Charakteryzuje grupy suplementów diety, omawia korzyści wynikające z ich stosowania. Posiada wiedzę o regulacjach prawnych z zakresu w/w produktów. Zna procedury wprowadzania suplementów diety do obrotu, zasady ich znakowania oraz wycofywania z rynku.
Umiejętności
Student potrafi ocenić spożycie witamin i składników mineralnych przez różne grupy ludności, określa potrzebę suplementacji ich diety. Potrafi określić wpływ nieodpowiedniej suplementacji diety na organizm człowieka. Ocenia potrzebę wprowadzania suplementów diety na rynek.
Kompetencje:
Student przejawia zainteresowanie związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka, zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne, ich rolą w organizmie oraz skutkami nadmiernego i niedostatecznego spożycia.
Wymagania wstępne:
Chemia żywnościTreści kształcenia:
Nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych suplementów diety, procedurach ich wprowadzania do obrotu, znakowania oraz wycofywania z rynku.
Literatura:
1. Jarosz M.: Suplementy diety a zdrowie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , 2008
2. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
3. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006
4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008
5. Inne materiały edukacyjne rozdawane studentom podczas wykładów.
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie kolokwium Uwagi: