Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10039o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Przechowalnictwo Surowców Pochodzenia Roślinnego i ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef BłażewiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student posiada wiedzę na temat zjawisk fizycznych i biochemicznych zachodzących w różnego rodzaju surowcach pochodzenia roślinnego podczas ich przechowywania; zna sposoby przygotowywania surowców do przechowywania; potrafi opisać budowę i zasady funkcjonowania obiektów przechowalniczych; potrafi scharakteryzować urządzenia oraz sposoby pomiaru i regulowania najważniejszych parametrów przechowalniczych; zna zasady ochrony surowca przed szkodnikami, chorobami fizjologicznymi i przechowalniczymi, potrafi je rozróżniać, identyfikować oraz zwalczać; zna sposoby obliczania i minimalizowania ubytków naturalnych; potrafi wymienić metody regulowania tempa przemian biochemicznych surowca w trakcie przechowywania; zna zasady utrwalania, pakowania i dystrybucji surowców roślinnych po przechowywaniu.
Umiejętności: Student potrafi oceniać przydatność surowców pochodzenia roślinnego do przechowywania; samodzielnie wybrać i opracować technologię przygotowania i przechowywania określonych produktów roślinnych bazując na wiedzy o ich parametrach i kierunkach dalszego zagospodarowania; obliczać stan zapasów magazynowych z uwzględnieniem powstałych strat i ubytków naturalnych.Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie zmian zachodzących w surowcach po zbiorze i podczas przechowywania; ma świadomość wpływu na bezpieczeństwo żywności poprzez odpowiednie przygotowanie surowca i dobór technologii przechowywania; rozumie ważność przestrzegania zasad bhp w związku z występowaniem zmodyfikowanej atmosfery w obiektach przechowalniczych; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.Wymagania wstępne:
Biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania surowców roślinnych w różnych warunkach. Technologia przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Magazynowanie utrwalonej i nieutrwalonej żywności pochodzenia roślinnego. Straty w czasie przechowywania produktów roślinnych.Literatura:
1. Grzesiuk S., Górecki R.: Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wyd. ATR w Olsztynie, 1994;
2. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców. PWRiL, Warszawa 1992;
3. Zin M.: Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008;
4. Schulz H., Böttcher H.: Składowanie produktów roślinnych. Wyd. AR w Lublinie, 1999;
5. Adamicki F., Czerko Z.: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań 2002.Metody oceny:
Systematyczna ocena postępów w nauce i aktywności na podstawie pisemnych sprawdzianów, ustnych wypowiedzi i sprawozdań.Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie wykładów w formie ustnej. Zaliczenie przedmiotu na podstawie średniej ocen z ćwiczeń oraz wykładów.Uwagi: