ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10095o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Ziemie i podłoża w ogrodnictwie
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Piotr Chohura
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa teoretyczną i praktyczną wiedzę o technologiach uprawy roślin ogrodniczych, student zna właściwości podłoży i ziem ogrodniczych. Student wie, jakie są właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne podłoży oraz zna ich wpływ na wzrost i rozwój roślin uprawnych O1-W08, O1-W11. Student potrafi scharakteryzować jak parametry fizyczne wpływają na właściwości podłoży. Student wie, jakie podłoże zastosować do konkretnej uprawy. Student potrafi uzasadnić jak wybór określonego podłoża i technologii ma wpływ na plon i środowisko naturalne O1-W15. Umiejętności: Student rozpoznaje podłoża ogrodnicze i potrafi zbadać ich właściwości fizyczne i chemiczne O1-UO2. Student potrafi wykonać krzywą neutralizacji podłoża i zakwaszenia wody, umie rozpoznać i ocenić jakość podłoża na podstawie badań organoleptycznych oraz pomiaru EC i pH O1-UO8. Potrafi pobierać próbki pożywek i podłoży, ocenić zagęszczenie podłoża i jego wilgotność. Student umie oszacować, jakie konsekwencje technologiczne, produkcyjne i środowiskowe niesie za sobą wybór określonego podłoża O1-U11. Umie opracować zalecenia przygotowania podłoża do konkretnych upraw uwzględniając jego skład chemiczny i jakość wody stosowanej do fertygacji O1-U12.

Kompetencje: Student potrafi pracować w zespole w laboratorium z zachowaniem zasad BHP, umie kształtować i dostosować technologię uprawy, aby produkować produkty o wysokiej wartości biologicznej w sposób bezpieczny dla środowiska naturalnego i ludzi (O1-K01, O1-K03, O1-K05).

Wymagania wstępne: Gleboznawstwo, Nawożenie roślin ogrodniczych, Fizjologia roślin

Treści kształcenia: Praktyczne i teoretyczne zapoznanie z podłożami i ziemiami stosowanymi w produkcji ogrodniczej. Omawiane są szczegółowo pochodzenie, produkcja i właściwości fizykochemiczne podłoży oraz zasady ich doboru dla poszczególnych sposobów upraw roślin ogrodniczych. W ramach ćwiczeń praktycznych studenci wykonują krzywą neutralizacji torfu, zakwaszenia wody oraz poznają zasady przygotowywania pożywek.

Literatura: 1. Chohura P. Podłoża ogrodnicze, Plantpress Kraków 2007, 2. Drozd J. Gleboznawstwo z elementami mineralogii i petrografii. Wydawnictwo AR Wrocław, 1998, 3. Ilnicki P. Torfowiska i torf, Wydawnictwo AR Poznań 2002, 4. Pudelski T. Podłoża w uprawie warzyw pod osłonami. Centralna Biblioteka Rolnicza, Warszawa 1985, 5. Turski R., Słowińska-Jurkiewicz A., Hetman J. Zarys gleboznawstwa: podręcznik dla studentów wydziałów ogrodniczych. Wydawnictwo AR Lublin, 1999.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie na podstawie pisemnych kolokwiów Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena pracy na zajęciach praktycznych Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach

Uwagi: Przedmiot może być prowadzony w j. angielskim