Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSS10108o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
MikrobiologiaKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Stanisław PietrJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student zna podstawy mikrobiologii. Student posiada wiedzę teoretyczną dotyczącą metabolizmu i ekologii drobnoustrojów gleby. Pozwala mu ona na lepsze zrozumienie ich roli w kształtowaniu żyzności gleb, w przemianach nawozów mineralnych i organicznych oraz w ich wpływie na zdrowotność roślin. Student nabywa również wiedzę na temat roli procesów metabolicznych drobnoustrojów wiedzę w kształtowaniu biologicznych i chemicznych właściwości gleb.
Student zna wpływ metabolitów wtórnych na fizjologię roślin i ich następczego oddziaływanie na zdrowie ludzi i zwierząt. Zna mechanizmy wzajemnego oddziaływania roślin i drobnoustrojów w glebie.
Kompetencje:
Pozytywne zaliczenie przedmiotu daje podstawy do pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Student zna zasady sterylnej pracy z mikroorganizmami glebowymi i potrafi wykorzystać poznane zasady niszczenia drobnoustrojów w życiu codziennym. Potrafi również pracować z mikroskopem, przygotować preparaty i podłoża hodowlane oraz zaplanować proste eksperymenty pozwalające określić liczbę drobnoustrojów glebowych. Jest świadomy pozytywnego i negatywnego wpływu drobnoustrojów na wzrost roślin i jakość żywności. Student rozumie rolę zespołów mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb i procesach transformacji nawozów mineralnych i organicznych.
Student ma także świadomość wpływu nawożenia na zmiany jakościowe i ilościowe zespołów drobnoustrojów oraz aktywność enzymatyczną gleb i wie, w jaki sposób wpływa to na produkcję roślinną. Zna sposoby kształtowania aktywności drobnoustrojów oraz możliwości ich wykorzystania w produkcji polowej. Zna dostępne na rynku preparaty mikrobiologiczne stosowane w produkcji roślinnej.
Wymagania wstępne:
Biochemia, biologia, chemia.Treści kształcenia:
podstawy systematyki wirusów, bakterii i grzybów; podstawy tlenowych i beztlenowych procesów fizjologicznych drobnoustrojów; przemiany substancji organicznych; podstawy metabolizmu wtórnego (antybiotyki, mikotoksyny); rola drobnoustrojów w przemianach azotu, fosforu i siarki w glebie; zależności pomiędzy drobnoustrojami i roślinami
Literatura:
Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E., 2010. Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Kunicki-Goldfinger W.J.H., 2002. Życie bakterii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), 2008. Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), 2008. Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Paul E.A., Clark F.E., 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin
Metody oceny:
obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie ocen z 3 kolokwiów oraz pisemny egzamin; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu: 60 %Uwagi: