Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10142f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Bioróżnorodność i produktywność agroekosystemówKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
Dr hab. Piotr Sobkowicz, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa podstawową wiedzą o związku między ekologią roślin a działalnością rolniczą człowieka. Definiuje pojęcie produktywności roślin. Określa wskaźniki produktywności roślin. Wyjaśnia bazowe pojęcia teorii systemów i kompleksowości. Opisuje na czym polega kompleksowe oddziaływanie czynników siedliskowych na rośliny uprawne. Definiuje bioróżnorodność i rozróżnia jej rodzaje. Ilustruje bioróżnorodność przykładami mieszanek roślin uprawnych. Analizuje mieszankę roślin uprawnych pod kątem jej produktywności i oddziaływań jej komponentów O1 – W10
Umiejętności:
Student nabywa umiejętność kompleksowego analizowania zjawisk zachodzących w agroekosystemie. Interpretuje różnorakie związki przyczynowo-sktutkowe i sprzężenia zwrotne między jego komponentami. Ocenia dany agroekosystem stosując wskaźniki bioróżnorodności. Ilustruje produktywność mieszanki roślin uprawnych poznanymi wskaźnikami. Demonstruje jak lepiej wykorzystać procesy ekologiczne w celu zwiększenia produktywności roślin O1 – U05
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Organizuje i prowadzi badania w zespole przyjmując w nim różne role. Posiada świadomość znaczenia bioróżnorodności w skali globalnej i lokalnej oraz biologicznego i ekonomicznego ryzyka związanego z uproszczonym postrzeganiem agroekosystemu. Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania O1-K03, O1-K04
Wymagania wstępne:
botanika, gleboznawstwo, żywienie roślinTreści kształcenia:
Produktywność roślin, kompleksowe oddziaływań czynników siedliskowych na roślinę uprawną, teoria systemów i kompleksowość, bioróżnorodność, wskaźniki różnorodności gatunkowej, niekonwencjonalne metody zwiększania bioróżnorodności agroekosystemu, rodzaje zasiewów mieszanych, oddziaływania w mieszankach, ocena produktywności mieszanki, energia w agroekosystemieLiteratura:
• Waltner-Toews D., Kay J. J. ,Lister N. E. 2008 The Ecosystem Approach: Complexity, Uncertainty, and Managing for Sustainability. Columbia University Press. New York Chichester
• Vandermeer J. 1992. The ecology of intercropping. Cambridge University Press. Cambridge
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie treści przedmiotu
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: w postaci znalezienia rozwiązania postawionego zadania
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji: społecznych: dyskusja na zajęciach, postawa na egzaminie
Uwagi: