ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20080f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Technika Produkcji Pasz Przemysłowych i Premiksów
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bogusław Fuchs
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student W1-Wykazuje znajomość zasad zastosowania mieszanek i premiksów, wyprodukowanych w oparciu o różne technologie, dla poszczególnych grup produkcyjnych z uwzględnieniem zasad ich żywienia; W2-Objaśnia zastosowania procesów technologicznych stosowanych przy produkcji mieszanek przemysłowych i premiksów dla wszystkich grup zwierząt gospodarskich i towarzyszących; W3-Charakteryzuje technologiczne podstawy produkcji mieszanek przemysłowych i premiksów. Zna zasady aglomeracji, wytwarzania i ekspedycji pasz. Umiejętności: Student U1-Dobiera procesy technologiczne do produkcji mieszanek przemysłowych i premiksów przeznaczonych dla poszczególnych grup produkcyjnych zwierząt gospodarskich i towarzyszących; U2-Ocenia surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralne niezbędne do produkcji pasz treściwych i mineralnych; U3-Umie konstruować i bilansować mieszanki przemysłowe oraz premiksy dla wszystkich grup produkcyjnych zwierząt gospodarskich i towarzyszących; U4-Podejmuje decyzje, które surowce należy aglomerować z przeznaczeniem dla określonego gatunku zwierząt.

Kompetencje: Student K1-Ponosi odpowiedzialność za obecność substancji czynnych na odpowiednich poziomach w paszach i premiksac,h nie stwarzających zagrożenia dla zdrowia, dobrostanu zwierząt i środowiska naturalnego; K2-Posiada świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwego skarmienia pasz przemysłowych i premiksów w żywieniu zwierząt.

Wymagania wstępne: Żywienie zwierząt, produkcja pasz przemysłowych, mechanizacja produkcji zwierzęcej.

Treści kształcenia: Charakterystyka surowców paszowych do dalszego przetwarzania pod względem stanu fizycznego, masy nasypowej i wilgotności oraz metod usuwania jego wad. Procesy czyszczenia, przesiewania i oddzielania ciał stałych. Zasady śrutowania, gniecenia, płatkowania, mlewnikowania i łuszczenia. Procesy mieszania i aglomeracji surowców (granulowanie, mikronizacja, ekstruzja, ekspandowanie). Wzbogacenie mieszanek w energie i białko. Metody produkcji premiksów, załadunek i transport pasz oraz ich magazynowanie.

Literatura: Grochowicz J. Technologia produkcji mieszanek pokarmowych, Wyd. PWRiZ, Warszawa 1999. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, pod red. D. Jamroz, Tom 1, 2, 3Wyd. PWN, 2001. Produkcja premiksów i mieszanek mineralnych. Mat. Szkol. BiPPAR Wrocław Pasze przemysłowe – Czasopismo- Biblioteka UP- Wrocław

Metody oceny: Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane umiejętności: (U1 - U4) oraz kompetencje: (K1, K2). Po przeprowadzonym cyklu ćwiczeń terenowych, na których są demonstrowane procesy technologiczne produkcji pasz i premiksów, dwukrotnie przeprowadzane są sprawdziany z danego zakresu tematycznego (sprawdzajace wiedzę: W1, W2, W3). Studenci pisemnie w ciągu 95 minut odpowiadają na postawione pytania. Każdy sprawdzian jest oceniany na stopień i służy do wyciągnięcia średniej. W przypadku usprawiedliwionej nieobecności studenta na zajęciach sprawdzających wiedzę lub uzyskania negatywnej oceny ze sprawdzianu pisemnego student przystępuje ponownie do sprawdzianu z danego zakresu, który zalicza w formie ustnej. Na zakończenie semestru każdy student zobowiązany jest do napisania szerokiego opracowania, w oparciu o literaturę, na temat wybranego przez siebie sposobu aglomeracji pasz dla określonego gatunku zwierząt. Zaliczanie ćwiczeń i przedmiotu odbywa się na ostatnich ćwiczeniach w oparciuo dwa zdane kolokwia na pozytywny stopień i ocen uzyskanych z ustnych wypowiedzi, aktywności oraz za samodzielne opracowanie wybranego tematu. Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń.

Uwagi: Fakultet specjalizacyjny PPiDŻ