ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10004o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr Jacek Szczurowski (10 h); dr Mariusz Korczyński (5 h)
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: zna cele badawcze, metodologię i zakres BHP i ergonomii oraz uwarunkowania funkcjonalne układów: człowiek-maszyna i człowiek – środowisko pracy; definiuje podstawowe czynniki materialnego środowiska pracy i ich wpływ na organizm człowieka; zna potencjalne zagrożenia dla zdrowia spowodowane oddziaływaniem czynników chemicznych, biologicznych i fizycznych na stanowiskach pracy; rozumie zjawiska biologiczne i uwarunkowania zewnętrzne wpływające na sumaryczny koszt biologiczny pracy. Umiejętności: interpretuje wyniki pomiarów parametrów materialnego środowiska pracy w celu jego optymalizacji; posługuje się podstawowymi technikami diagnostycznymi w celu oceny poziomu ryzyka zawodowego i obciążenia biologicznego pracą.

Kompetencje: ma świadomość zagrożeń występujących w niewłaściwie zaprojektowanym i użytkowanym środowisku pracy; wykazuje dbałość o prawidłowe kształtowanie, pod względem bezpieczeństwa i dostosowania ergonomicznego, własnego miejsca pracy.

Wymagania wstępne: anatomia człowieka, fizjologia człowieka

Treści kształcenia: definicja oraz zakres tematyczny BHP i ergonomii; warunki funkcjonowania układu człowiek-elementy pracy; czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne kształtujące środowiska pracy; antropometria jako ergonomiczny układ odniesienia, ergonomia a zagadnienia percepcji sygnałów w procesie pracy, higiena pracy umysłowej i fizycznej.

Literatura: 1. Wykowska M.:Ergonomia, Wyd. AGH, Kraków, 1994 2. Kordecka D.: Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, Wyd. CIOP, Warszawa, 1997; 3. Olszewski J.: Podstawy ergonomii i fizjologii pracy, Wyd. AE w Paznaniu, Poznań, 1998; 4. Tytyk E.: Projektowanie ergonomiczne, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2001.

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: zaliczenie pisemne wykładu - obowiązuje pisemny test (30 zamkniętych pytań testowych). Aby uzyskać pozytywną ocenę,student musi uzyskać z testu 16 punktów. Zaliczenie trwa 60 min. Jeśli test nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać pisemnie w terminie poprawkowym na zasadach określonych powyżej.

Uwagi: