Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10004o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Bezpieczeństwo Pracy i ErgonomiaKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr Jacek Szczurowski (10 h); dr Mariusz Korczyński (5 h)Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: zna cele badawcze, metodologię i zakres BHP i ergonomii oraz uwarunkowania funkcjonalne układów: człowiek-maszyna i człowiek – środowisko pracy; definiuje podstawowe czynniki materialnego środowiska pracy i ich wpływ na organizm człowieka; zna potencjalne zagrożenia dla zdrowia spowodowane oddziaływaniem czynników chemicznych, biologicznych i fizycznych na stanowiskach pracy; rozumie zjawiska biologiczne i uwarunkowania zewnętrzne wpływające na sumaryczny koszt biologiczny pracy.
Umiejętności: interpretuje wyniki pomiarów parametrów materialnego środowiska pracy w celu jego optymalizacji; posługuje się podstawowymi technikami diagnostycznymi w celu oceny poziomu ryzyka zawodowego i obciążenia biologicznego pracą.
Kompetencje:
ma świadomość zagrożeń występujących w niewłaściwie zaprojektowanym i użytkowanym środowisku pracy; wykazuje dbałość o prawidłowe kształtowanie, pod względem bezpieczeństwa i dostosowania ergonomicznego, własnego miejsca pracy.
Wymagania wstępne:
anatomia człowieka, fizjologia człowiekaTreści kształcenia:
definicja oraz zakres tematyczny BHP i ergonomii; warunki funkcjonowania układu człowiek-elementy pracy; czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne kształtujące środowiska pracy; antropometria jako ergonomiczny układ odniesienia, ergonomia a zagadnienia percepcji sygnałów w procesie pracy, higiena pracy umysłowej i fizycznej.Literatura:
1. Wykowska M.:Ergonomia, Wyd. AGH, Kraków, 1994
2. Kordecka D.: Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, Wyd. CIOP, Warszawa, 1997;
3. Olszewski J.: Podstawy ergonomii i fizjologii pracy, Wyd. AE w Paznaniu, Poznań, 1998;
4. Tytyk E.: Projektowanie ergonomiczne, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2001.
Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: zaliczenie pisemne wykładu - obowiązuje pisemny test (30 zamkniętych pytań testowych). Aby uzyskać pozytywną ocenę,student musi uzyskać z testu 16 punktów. Zaliczenie trwa 60 min. Jeśli test nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać pisemnie w terminie poprawkowym na zasadach określonych powyżej.Uwagi: