Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20181f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Biologiczne czynniki chorobotwórczeKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Xymena PołomskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student wskazuje zagrożenia zdrowotne związane z układem pokarmowym oraz z żywnością - rozpoznaje objawy określonych chorób układu pokarmowego - zna metody diagnostyczne służące do wykrywania określonych patogenów - zna kierunki leczenia stosowane w chorobach układu pokarmowego.
Umiejętności
Student rozpoznaje źródła zagrożeń biologicznych w przemyśle spożywczym i gastronomii - nakreśla podjęcie odpowiednich działań prewencyjnych - dobiera odpowiednie metody diagnostyczne patogenów.
Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie niekorzystnego rozwoju patogenów w żywności, rozumie potrzebę przestrzegania parametrów procesowych w produkcji i przechowywaniu żywności - ma świadomość zagrożeń wynikających z zakażeń bakteriami, grzybami, wirusami i pasożytami. Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, Treści kształcenia:
Choroby układu pokarmowego: bakteryjne, wirusowe, grzybowe, pasożytnicze, prionowe. Choroby ogólnoustrojowe wywodzące się z układu pokarmowego. Choroby tropikalne. Sposoby zapobiegania i stosowane terapie. Metody diagnostyczne.
Literatura:
1. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005; 2. Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Sci, 2008; 3. Biochemistry, Stryer L., Ed. Freeman, NY, 2002; 4. Biochemia, Davidson V.L., Sittman D.B.,2002; 5. Genomy, PWN, Warszawa 2001;6. Genomic Exploration of the Hemiascomycetous Yeast, FEMS Letters 487, 2000; 7. Internetowe bazy: SGD, Genolevures, NCBI, PDB; 8. Mikrobiologia i choroby zakaźne, I wydanie polskie. Virella G., Urban & Partner, 2000; 9. Choroby zakaźne i pasożytnicze, Cianciara i Juszczyk, Wyd. Czelej, 2007; 10. Mikrobiologia medyczna krótkie wykłady, Irving et al. PWN, 2008.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%Uwagi: