Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10056o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Szczegółowa uprawa warzyw w polu i pod osłonamiKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 20Prowadzący:
prof. dr hab. Eugeniusz KołotaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę na temat wymagań glebowych i klimatycznych warzyw, metod ich rozmnażania, uprawy, pielęgnacji, zbioru i przechowywania. Potrafi zaplanować technologię uprawy poszczególnych gatunków warzyw w polu i pod osłonami z uwzględnieniem warunków przyrodniczo – ekonomicznych.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student nabywa umiejętność wymaganą przy prowadzeniu nowoczesnego gospodarstwa, zajmującego się produkcją warzyw. W zależności od aktualnej sytuacji rynkowej jest przygotowany do podjęcia produkcji intensywnej, integrowanej lub ekologicznej warzyw uprawianych w polu i pod osłonamiWymagania wstępne:
Fizjologia roślin, Gleboznawstwo, Nawożenie roślin ogrodniczychTreści kształcenia:
Znaczenie gospodarcze warzyw, biologia ich rozwoju, wartość biologiczna, charakterystyka odmian, wymagania klimatyczne i glebowe, nawożenie, zabiegi agrotechniczne, sposoby zbioru i warunki przechowywania. W szerokim zakresie zostanie omówiona produkcja najważniejszych gospodarczo gatunków warzyw pod osłonami z wykorzystaniem różnych podłoży. Literatura:
1. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 2. Pudelski T. 1999. Uprawa warzyw pod osłonami PWRiL. Warszawa. 3. Rubatzky V.S., Yamaguchi M., World vegetables principles, production and nutritive values. Chapman and Hall. New York. 1996.Metody oceny:
Egzamin (pisemny)Uwagi: