ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS20252f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Funkcjonowanie małych i średnich przedsiębiorstw w agrobiznesie
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Jan Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: WIEDZA: Student po ukończeniu kursu nabywa wiedzę z zakresu procedur podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej, form organizacyjno – prawnych MŚP oraz rodzajów działalności gospodarczej w agrobiznesie. Poznaje zasady opodatkowania, określania strategii, planowania i organizowania procesów wytwórczych, zatrudniania pracowników oraz zarządzania finansami firmy. Poznaje źródła finansowania działalności i rozwoju firm w agrobiznesie. UMIEJĘTNOŚCI: Student potrafi ocenić uwarunkowania oraz wyniki ekonomiczne prowadzenia działalności przez MŚP w różnych agregatach agrobiznesu. Opracowuje biznes plany oraz wnioski o pomoc finansową w ramach działań PROW (2007 – 2013).

Kompetencje: KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Student docenia znaczenie sektora MŚP w gospodarce żywnościowej. Potrafi pracować w zespołach opracowujących projekty dotyczące środków pomocowych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (2007 – 2013). Rozumie wzajemne zależności zachodzące w otoczeniu agrobiznesu.

Wymagania wstępne: Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem.

Treści kształcenia: Rola firm MŚP w rozwoju gospodarki żywnościowej i regionalnym, uwarunkowania działalności gospodarczej rolniczej i pozarolniczej w agrobiznesie, charakterystyka różnych form organizacyjno – prawnych, opodatkowanie działalności gospodarczej, powstawanie i rozwój firmy, źródła finansowania działalności, zasady opracowania biznes planu, organizacja procesu wytwórczego, zatrudnianie i wynagradzanie pracowników, ocena wyników ekonomicznych firmy, zasady sporządzania wniosków i ekonomicznych programów operacyjnych, zasady CSR w zarządzaniu MŚP.

Literatura: 1. Bartkowiak G.: Społeczna odpowiedzialność biznesu w aspekcie teoretycznym i empirycznym. Wyd. Difin, Warszawa 2011. 2. Borowiecki R., Siuta – Tokarska B.: Problemy funkcjonowania i rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Wyd. Difin, Warszawa 2008. 3. Czternasty W., Czyżewski B. – Struktury kierowania agrobiznesem w Polsce. Teoria, analiza i tendencje. Wyd. AE w Poznaniu, Poznań 2007. 4. Praca zbiorowa pod red. Piochy S., Gabryszak R. – Ekonomia menedżerska dla MŚP. W teorii i praktyce. Wyd. Difin, Warszawa 2007. 5. Safin K., jako red.: Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem. Wyd. AE Wrocław 2008. 6. Szymańska E. – Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. SGGW Warszawa 2006. 7. Strony internetowe: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie na podstawie 3 kolokwiów, Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: zaliczenie projektów, prezentacja multimedialna wniosków, Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: umiejętność pracy w małych zespołach, udział w dyskusjach na zajęciach.

Uwagi: