Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS20252f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Funkcjonowanie małych i średnich przedsiębiorstw w agrobiznesieKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Jan SpiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
WIEDZA:
Student po ukończeniu kursu nabywa wiedzę z zakresu procedur podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej, form organizacyjno – prawnych MŚP oraz rodzajów działalności gospodarczej w agrobiznesie.
Poznaje zasady opodatkowania, określania strategii, planowania i organizowania procesów wytwórczych, zatrudniania pracowników oraz zarządzania finansami firmy. Poznaje źródła finansowania działalności i rozwoju firm w agrobiznesie.
UMIEJĘTNOŚCI:
Student potrafi ocenić uwarunkowania oraz wyniki ekonomiczne prowadzenia działalności przez MŚP w różnych agregatach agrobiznesu. Opracowuje biznes plany oraz wnioski o pomoc finansową w ramach działań PROW (2007 – 2013).
Kompetencje:
KOMPETENCJE SPOŁECZNE:
Student docenia znaczenie sektora MŚP w gospodarce żywnościowej. Potrafi pracować w zespołach opracowujących projekty dotyczące środków pomocowych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (2007 – 2013). Rozumie wzajemne zależności zachodzące w otoczeniu agrobiznesu.Wymagania wstępne:
Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem.Treści kształcenia:
Rola firm MŚP w rozwoju gospodarki żywnościowej i regionalnym, uwarunkowania działalności gospodarczej rolniczej i pozarolniczej w agrobiznesie, charakterystyka różnych form organizacyjno – prawnych, opodatkowanie działalności gospodarczej, powstawanie i rozwój firmy, źródła finansowania działalności, zasady opracowania biznes planu, organizacja procesu wytwórczego, zatrudnianie i wynagradzanie pracowników, ocena wyników ekonomicznych firmy, zasady sporządzania wniosków i ekonomicznych programów operacyjnych, zasady CSR w zarządzaniu MŚP. Literatura:
1. Bartkowiak G.: Społeczna odpowiedzialność biznesu w aspekcie teoretycznym i empirycznym. Wyd. Difin, Warszawa 2011.
2. Borowiecki R., Siuta – Tokarska B.: Problemy funkcjonowania i rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Wyd. Difin, Warszawa 2008.
3. Czternasty W., Czyżewski B. – Struktury kierowania agrobiznesem w Polsce. Teoria, analiza i tendencje. Wyd. AE w Poznaniu, Poznań 2007.
4. Praca zbiorowa pod red. Piochy S., Gabryszak R. – Ekonomia menedżerska dla MŚP. W teorii i praktyce. Wyd. Difin, Warszawa 2007.
5. Safin K., jako red.: Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem. Wyd. AE Wrocław 2008.
6. Szymańska E. – Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. SGGW Warszawa 2006.
7. Strony internetowe: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie na podstawie 3 kolokwiów,
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: zaliczenie projektów, prezentacja multimedialna wniosków,
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: umiejętność pracy w małych zespołach, udział w dyskusjach na zajęciach.Uwagi: