Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10040o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
ChemiaKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
Dr Ewa BrzezowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna podstawowe prawa chemiczne, budowę związków chemicznych, fizykochemię roztworów wodnych
Ma wiedzę na tematy o znaczeniu praktycznym, np. metale i ich korozja,
ropa naftowa, polimery, zanieczyszczenie środowiska naturalnego
Zna budowę naturalnych związków organicznych wchodzących w skład żywności.
Umiejętności:
Ma przygotowanie do pracy w rolnictwie i w przetwórstwie żywności
Ma świadomość konieczności zapobiegania korozji metali i zapobiegania zanieczyszczeniu środowiska naturalnego.
Kompetencje:
Posiada świadomość przestrzegania zasad bezpieczeństwa pracy poprzez przeprowadzone doświadczenia laboratoryjne indywidualnie i w zespole.
Jest świadomy odpowiedzialności za wytwarzanie żywności odpowiedniej jakości oraz odpowiedzialności za ochronę środowiska naturalnego.Wymagania wstępne:
Podstawy chemiiTreści kształcenia:
Podstawowe prawa chemiczne, budowa związków chemicznych, fizykochemia roztworów wodnych. Tematy mające znaczenie praktyczne, np., metale i ich korozja, ogniwa elektrochemiczne, ropa naftowa, polimery, zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Literatura:
1. Jacek Młochowski. Podstawy Chemii. Politechnika Wrocławska. Wyd. 3, 1999 r.
2. Krystyna Gawęcka, Agnieszka Mironowicz. Chemia nieorganiczna, ćwiczenia. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. 2010 r.
3. Krystyna Gawęcka, Agnieszka Mironowicz. Chemia organiczna, ćwiczenia. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. 2010r.
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, egzamin pisemny
Umiejętności: ocena wykonywanych ćwiczeń laboratoryjnych, ocena zadań na kolokwiach
Kompetencje społeczne: ocena pracy indywidualnej i grupowej
Uwagi: