Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10043o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Technika cieplna i gospodarka energetycznaKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Zbigniew ZdrojewskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student ma elementarną wiedzę w zakresie termodynamiki, w tym wiedzę niezbędną do zrozumienia podstawowych zjawisk fizycznych występujących w inżynierii rolniczej i jej otoczeniu.
Ma wiedzę w zakresie matematycznym, obejmującym równania, funkcje, krzywe i powierzchnie, niezbędne do opisu i analizy zjawisk zachodzących w inżynierii rolniczej czy maszyn i urządzeń występujących w przetwórstwie rolno spożywczym.
Ma elementarna wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń termodynamicznych w przetwórstwie rolno-spożywczym i produkcji zwierzęcej.
Student ma przygotowanie niezbędne w zakresie ciepłym i chłodniczym do pracy w środowisku rolniczym i rolno-spożywczym. Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł, interpretować je i wyciągać wnioski.
Potrafi rozwiązywać w oparciu o standardowe działania inżynierskie, problemy produkcyjne i eksploatacyjne w zakresie urządzeń termodynamicznych występujących w inżynierii rolniczej i leśnej, z uwzględnieniem dbałości o środowisko naturalne. Potrafi porozumiewać się w sprawach związanych z technika cieplna, w środowisku zawodowym.
Kompetencje:
Ma świadomość ważności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego.Wymagania wstępne:
Fizyka, Matematyka.Treści kształcenia:
Materiał jest z zakresu termodynamiki gazów doskonałych i rzeczywistych (przemiany, obiegi), wymiany ciepła konwekcyjnej, kontaktowej, radiacyjnej, zna zasady i obliczenia w zakresie spalania paliw stałych, ciekłych i gazowych, przepływów, spalania, powietrza wilgotnego, pary wodnej, podstaw teoretycznych w suszarnictwie i chłodnictwie.Literatura:
Wilk S. Termodynamika techniczna. Wyd. Szk. i Ped.Warszawa.1999
Kaleta A. Zbiór zadań z techniki cieplnej. Wyd. SGGW Warszawa 1993
Pabis J. “ Podstawy techniki cieplnej w rolnictwie “ PWRiL Warszawa1983.
Kaleta A., Wojdalski J. Technika i gospodarka cieplna w rolnictwie i przemyśle spożywczym. Przykłady i zadania . SGGW Warszawa 2000 Skryp tAR we Wrocławiu pod redakcją Eugeniusz Kamińskiego “Technika cieplna dla mechanizatorów rolnictwa “ Wrocław 1978
Metody oceny:
Kolokwia pisemne. Egzamin pisemno-ustny - część obliczeniowa i część teoretyczna.Uwagi: