Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS10097o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Fizyka IKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Andrzej FogtJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna podstawy metodologii pomiarów wielkości fizycznych, zna metodologiczne podstawy opisu zależności występujących w fizyce w zastosowaniu do wielkości statycznych i w niewielkim stopniu dynamicznych, zna podstawowe prawa i zasady mechaniki i termodynamiki, zna mechaniczne i termiczne parametry charakteryzujące materiały stosowane w przemyśle i spotykane w życiu codziennym.
Umiejętności:
Student potrafi mierzyć wielkości mechaniczne i cieplne, umie zastosować znane sobie prawa fizyki do rozwiązywania prostych problemów praktycznych, umie przeanalizować zjawiska fizyczne (przyrody) powołując się na prawa fizyki w zakresie mechaniki i termodynamiki, umie graficznie i analitycznie przedstawić zależności wielkości fizycznych oraz wyniki pomiarów.
Kompetencje:
Student ma świadomość powszechności i uniwersalności praw przyrody (fizyki). Wykazuje dbałość o powierzony sprzęt i rozumie, że jego właściwe działanie zależy od jego staranności i kompetencji. Doskonali metody stawiania pytań i problemów oraz wyrażania ocen zaproponoanych rozwiązań w warunkach pracy grupowej.
Wymagania wstępne:
kurs fizyki i matematyki w zakresie liceum ogólnokształcącegoTreści kształcenia:
Propedeutyka metod matematycznych fizyki (elementy rachunku wektorów, rachunku różniczkowego i całkowego, zasady sporządzania wykresów), wybrane zagadnienie z kinematyki, prawa dynamiki i ich wykorzystanie do analizy prostych układów, polowy opis oddziaływań, statyka i dynamika płynów, termodynamika równowagowa ze wzmiankami nt. termodynamiki statystycznej, opis zjawisk na granicy faz, opis zjawisk z energetycznego punktu widzenia oraz z wykorzystaniem praw zachowania, pomiary wielkości mechanicznych i termicznych. Literatura:
1. Fizyka - krótki kurs, Bobrowski Cz., WNT, Warszawa 2003 lub wyd. późniejsze;
2. Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki, Przestalski S., Wyd. UW, Wrocław 2001
3. Laboratorium fizyki, biofizyki i agrofizyki, Kleszczyńska H., Kilian M., Kuczera J. (red.), Wyd. UP, Wrocław 2008
4. Otwarte Zasoby edukacyjne AGH w Krakowie, bookmark fizyka: http://open.agh.edu.pl/course/index.php
5. Fizyka dla przyrodników, Kane J. W., Sternheim M. M., t. 1 - 3, PWN, Warszawa 1988
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie ocen z kolokwiów oraz sprawozdań z wykonanych pomiarów.Uwagi: