Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS10012o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Grafika inżynierskaKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Radosław Spychaj, dr inż. Mirosław ŻmijewskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student potrafi rozpoznawać i rozróżnić oznaczenia stosowane w rysunku technicznym mechanicznym i budowlanym. Potrafi narysować części mechaniczne i budowlane na rysunku technicznym. Rozpoznaje poszczególne rodzaje rzutów w technicznym rysunku.
Umiejętności
Student po ukończeniu kursu potrafi wykonać podstawowe rysunki, w zakresie rysunku maszynowego oraz budowlanego. Student umie stosować oznaczenia obowiązujące przy wykonywaniu rysunku technicznego, potrafi interpretować rysunek techniczny. Potrafi zaprojektować halę produkcyjną z częścią administracyjną.
Kompetencje:
Student wykazuje zrozumienie mechanizmów konstruowania rysunków technicznych. Student postępuje zgodnie ze sztuką dobrego wykonywania rysunków technicznych.
Wymagania wstępne:
Podstawy rysunkuTreści kształcenia:
Pismo techniczne. Kreślenie krzywych i konstrukcje geometryczne. Rzuty prostokątne. Przekroje proste i złożone. Wymiarowanie rysunku mechanicznego i budowlanego. Podstawowe elementy rysunku budowlanego. Literatura:
1. Rysunek techniczny. T. Dobrzański WNT Warszawa, 1998;
2. Przewodnik do ćwiczeń z rysunku technicznego. Z. Rotter; R. Ochman. Wyd. AR Lublin, 2001.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia na podstawie ocen uzyskanych za wykonane prace. Uwagi: