ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10297o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Mikrobiologia
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Jolanta Kucińska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 - ma ogólną wiedzę o budowie i funkcjach życiowych mikroorganizmów, wirusów i prionów [KB_W06]; W2 - zna pozycję drobnoustrojów w drzewie filogenetycznym organizmów żywych, opisuje mikroorganizmy należące do głównych domen [KB_W06; KB_W11]; W3 – opisuje mikrobiologiczne procesy odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w ekosystemach [KB_W07]; W4 – zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami, organizmami wyższymi i środowiskiem nieożywionym [KB_W07; KB_W15]; W5 – opisuje fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji drobnoustrojów [KB_W17]; W6 - zna sposoby przekazywania informacji genetycznej u drobnoustrojów [KB_W08]. Umiejętności: Student: U1 – wykonuje proste zadania badawcze pod kierunkiem opiekuna naukowego [KB_U05]; U2 – prawidłowo obsługuje wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym [KB_U06; KB_U12]; U3 – rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów, przeprowadza podstawową diagnostykę bakterii i grzybów w oparciu o cechy morfologiczne [KB_U10]; U4 – ma opanowane podstawowe metody hodowli drobnoustrojów i techniki mikroskopowania, dokonuje prawidłowego doboru technik mikrobiologicznych [KB_U12]; U5 – oznacza liczbę i aktywność drobnoustrojów w środowisku, przeprowadza analizę mikrobiologiczną powietrza, wody i gleby [KB_U06]; U6 – określa wpływ czynników środowiskowych na drobnoustroje, dobiera optymalne warunki hodowli bakterii, wyjaśnia rolę mikroorganizmów w środowisku i przemyśle [KB_U11]; U7 – prawidłowo ocenia występowanie drobnoustrojów patogennych związanych z działalnością gospodarczą [KB_U11].

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student: K1 - rozumie skutki zjawisk mikrobiologicznych w przyrodzie, jest świadomy zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikających z powszechnego występowania w środowisku potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów [KB_K06]; K2 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [KB_K02]; K3 - wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt [KB_K08]; K4 rozumie ważność przestrzegania zasad BHP w związku z powszechnym występowaniem drobnoustrojów [KB_K09].

Wymagania wstępne: chemia, biochemia

Treści kształcenia: Budowa, właściwości i klasyfikacja drobnoustrojów, wirusów i prionów. Rola bakterii, grzybów i wirusów w środowisku oraz ich wpływ na zdrowie ludzi, zwierząt i roślin. Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji bakterii. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na jakość środowiska, żywności oraz zdrowie człowieka. Zastosowanie mikroorganizmów w biotechnologii i produkcji przemysłowej.

Literatura: 1. Baj J., Markiewicz Z.: Biologia Molekularna Bakterii, PWN, Warszawa, 2009; 2. Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E.: Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii, Wyd. UP we Wrocławiu, 2010; 3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.1: Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa, 2010; 4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.2: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa, 2008; 5. Schlegel H.G.: Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2006.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: trzy pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen pozytywnych. Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązu

Uwagi: