Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS20160o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Agrofizyka i reologia produktów rolniczychKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. inż. Adam Figiel, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student posiada wiedzę na temat modelowania matematycznego procesów reologicznych.
Kojarzy zjawiska towarzyszące procesowi przetwarzania z właściwościami fizycznymi i reologicznymi surowców rolniczych.
Potrafi ocenić wpływ wybranych właściwości fizycznych i reologicznych na jakość produktów pochodzenia rolniczego.
Posiada umiejętność planowania i przeprowadzania eksperymentów zmierzających do wyznaczenia podstawowych właściwości produktów rolniczych, potrafi przy tym właściwie interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski.
Kompetencje:
Odczuwa potrzebę ciągłego dokształcania się w zakresie metod służących do oceny czynników wpływających na jakość produktów rolniczych.
Jest świadom ważności i odpowiedzialności za działania zmierzające do poprawy jakość produktów spożywczych. Wymagania wstępne:
fizyka, biologiczne podstawy rolnictwaTreści kształcenia:
Kształt, właściwości trybologiczne, wytrzymałość mechaniczna, cechy lepko-sprężyste, modelowanie matematyczne, tekstura, barwa, właściwości cieplneLiteratura:
1. Mohsenin, N.N. 1970. Physical properties of plant and animal materials. Vol.I, Characteristics and mechanical properties. Gordon and Breach Science Publishers, New York.
2. Sitkei, G. 1986. Mechanics of agricultural materials. Akademiai Kiado, Budapest.
3. Przestalski S. 2001. Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. ISBN: 83-229-2127-6
4. Steffe J.F. 1996. Rheological Methods in Food Process Engineering. Freeman Press. USA. www.egr.msu.edu/˜Steffe/
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: kolokwium zaliczeniowe
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: sprawozdania z ćwiczeń
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja podczas ćwiczeń
Uwagi: