ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10025o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Podstawy Żywienia Zwierząt
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof dr hab. Janusz Orda
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student - W1 - Ma ogólną wiedzę dotyczącą procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w środowisku rolniczym W2 - Ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej W3 - Ma ogólną wiedzę z zakresu budowy molekularnej organizmów roślinnych i zwierzęcych Umiejętności: Student - U1 - Analizuje procesy biologiczne towarzyszące hodowli zwierząt U2 - Umie ocenić wartość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz U3 - Posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla zootechniki, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł

Kompetencje: Student - K01 Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie K2 - Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska K3 - Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie hodowli zwierząt

Wymagania wstępne: Student zaczynając zajęcia z podstaw żywienia zwierząt powinienznać dobre podstawy chemii ( szczególnie analitycznej) oraz wymagane jest ukończenie kursu biochemii.

Treści kształcenia: Omówione zostaną podstawowe związki chemiczne budujące rośliny, organizmy zwierząt jak i będące składnikami pasz warunkujących poprawne żywienie zwierząt . Uzględnione zostaną zarówno budowa, własności chemiczne poszczególnych związków chemicznych jak i ich miejsce w metaboliźmie zwierząt, rola fizjologiczna oraz znaczenie żywieniowe. Omówione zostaną skutki jaki wywołuje niedobór tych substancji w przebiegu procesów metabolicznych a także przełożenie tychże na parametry produkcyjne zwierząt hodowlanych. Przedstawione zostana również mechanizmy fizjologiczne odpowiadające za pobieranie pasz oraz podstawy fizjologiczne trawienia poszczególnych składników pokarmowych przez zwierzęta hodowlane. Omówienie mechnizmów wchłaniania związków powstałych w wyniku działalności enzymów trawiennych będzie tematem kończącym wykłady.

Literatura: 1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo – 3-tomowy podręcznik pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2001,2005. 2. Mc Donald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F., Morgan C.A. : Animal Nutrition (Ed), Longman Scientific and Technical, New York, 1955. 3. Buraczewski S., Ziołecka A. : Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo. Praca zbiorowa pod red. Omnitech Press, warszawa 1991 Larbier M., Leclerc D., Żywienie drobiu, PWN, Warszawa, 1995

Metody oceny: Ćwiczenia mają chrakter laboratoryjny. Student otrzymuje próbkę paszy i zadaniem jego jest poprawne ilościowe oznaczenie metodami analizy chemicznej składników chemicznych. Uzyskane wyniki analiz laboratoryjnych ( ich precyzja ) oraz wyniki sprawdzianu dotyczącego teorii (zasad) oznaczeń poszczególnych składników sa podstawą do zaliczenia cwiczeń. Egzamin, pytania problemowe

Uwagi: