Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10056f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Ocena Surowców Pochodzenia ZwierzęcegoKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bożena Patkowska-SokołaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student ma ogólną wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zna podstawowe technologie w produkcji surowców zwierzęcych. Student umie ocenić wartość surowców pochodzenia zwierzęcego. Kompetencje:
Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytworzenie produktów o wysokiej jakości.Wymagania wstępne:
Chów podstawowych gatunków zwierząt i pszczół.Treści kształcenia:
Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena.Literatura:
1. Litwińczuk Z.: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001.
2. Jurczak M.: Mleko produkcja, badania, przerób. SGGW Warszawa, 2005.
3. Prabucki J.: Pszczelarstwo. Wyd. Promocyjne „Albatros” Szczecin, 1998.
4. Trziszka T. (red.): Jajczarstwo - nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR Wrocław, 2000.Metody oceny:
Łączne zaliczenie ćwiczeń i wykładów na podstawie jednego sprawdzianu w formie pytań opisowych, obejmującego zagadnienia omawiane na ćwiczeniach i wykładach. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa, w przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia tej części materiału. Uwagi:
Fakultet specjalizacyjny (semestr VII)