Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20071f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Podstawy Organizacji Gospodarstw AgroturystycznychKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Damian KnechtJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student
W01 - zna genezę powstawania przedsiębiorstw agroturystycznych;
W02 - ma ogólną wiedzę na temat strategii tworzenia gospodarstwa agroturystycznego;
W03 - zna rolę marketingu w działaniu gospodarstwa agroturystycznego;
W04 - objaśnia współczesne koncepcje zagospodarowania i urządzania terenów i obiektów.
Umiejętności: Student
U01 - prawidłowo planuje strategię działania przedsiębiorstwa agroturystycznego;
U02 - ma opanowane podstawowe metody organizacji działalności agroturystycznej;
U03 - przeprowadza program rozwoju agroturystyki.Kompetencje:
Student K1 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole.Wymagania wstępne:
Podstawy zarządzania i marketinguTreści kształcenia:
Turystyka, jako dział gospodarki narodowej ze szczególnym uwzględnieniem turystyki wiejskiej. Pojęcie turystyki wiejskiej i agroturystyki. Determinanty rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. Produkty agroturystyczne i ich struktura. Marketing usług agroturystycznych. System kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej. Wymagania prawno-administracyjne. Efekty ekonomiczne związane z prowadzeniem działalności agroturystycznej (koszty, ceny, dochody). Turystyka wiejska w krajach Europy Zachodniej. Rozwój turystyki wiejskiej w Polsce i na Dolnym Śląsku.Literatura:
1. Drzewiecki M.: Podstawy agroturystyki,Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego, Bydgoszcz, 2001.
2. Knecht D., Knecht M.: Marketing w turystyce i rekreacji, Wyd. “Maria”, Wrocław, 2005.
3. Kutkowska B.: Podstawy agroturystyki ze szczególnym uwzględnieniem agroturystyki na Dolnym Śląsku, Wyd. AR Wrocław, 2003.
4. Świetlikowska U.: Agroturystyka, Wyd. SGGW, Warszawa, 2000.
5. Knecht D.: Agroturystyka w agrobiznesie, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa, 2009.Metody oceny:
Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane umiejętności: U1, U2, U3 oraz kompetencje: K1. Weryfikacja wymienionych efektów kształcenia nastąpi na podstawie oceny pracy studenta związanej z przygotowaniem projektu. Studenci zostaną podzieleni na grupy liczące po 2 osoby. Każdy student będzie odpowiedzialny za wykonanie określonej części projektu. Oceniona zostanie praca zespołowa uwzględniająca wkład każdego studenta. Projekt zakłada dwanaście działów, które są zgodne ze szczegółową tematyką ćwiczeń. Prawidłowe zrealizowanie 7 elementów jest podstawą do zaliczenia.
Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Wiedza (W1, W2, W3, W4) zostanie zweryfikowana na wykładach, na podstawie egzaminu składającego się z 5 pytań problemowych. Czas trwania egzaminu to 60 minut. Aby uzyskać zaliczenie student musi prawidłowo odpowiedzieć, na co najmniej 3 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie, będą przystępowały do drugiego terminu w tej samej formie.Uwagi:
Fakultet specjalizacyjny HiUZG