Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20074f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Pasze ObjętościoweKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
dr hab. Rafał BodarskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student W01 – jest w stanie dobierać gatunki i odmiany roślin pastewnych przydatne do uprawy w różnych ogniwach zmianowania;
W02 - zna wartość pokarmową pasz produkowanych w gospodarstwie w stanie naturalnym i zakonserwowanym (siano, kiszonki);
W03 – jest w stanie wymienić i scharakteryzować czynniki, które modyfikują wartość pokarmową tych pasz;
W04 - zna technologię produkcji kiszonek i siana.
Umiejetności: Student
U01 - potrafi zorganizować produkcję pasz objętościowych uwzględniając potrzeby żywieniowe zwierząt przeżuwających;
U02 - potrafi wykorzystać potencjał produkcyjny łąk i pastwisk poprzez właściwe ich użytkowKompetencje:
Student K01 - rozumie rolę zwierząt przeżuwających w cyklu produkcji rolnej oraz w kształtowaniu środowiska wiejskiego;
K02 – rozumie rolę pastwiska jako najbardziej naturalnej formy żywienia zwierząt roślinożernych, zapewniającej warunki najlepiej odpowiadające ich behawiorowi (dobrostan);
K03 - rozumie rolę pasz objętościowych w „łańcuchu pole-zwierzę-stół” ;
K04 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole;Wymagania wstępne:
żywienie zwierząt i paszoznawstwo, fizjologia żywieniaTreści kształcenia:
Przyrodnicze i gospodarcze uwarunkowania polowej produkcji pasz oraz kryteria doboru gatunków i odmian roślin pastewnych w płodozmianach paszowych w aspekcie potrzeb żywieniowych zwierząt. Wartość pokarmowa i znaczenie w żywieniu zwierząt wieloletnich roślin motylkowych. Trawy i mieszanki motylkowo-trawiaste w uprawie polowej, właściwości chemiczne i sposób ich wykorzystania w żywieniu przeżuwaczy. Trwałe użytki zielone i pastwiska w bilansie paszowym. Metody konserwacji zielonek, oraz wartość pokarmowa i zastosowanie pasz konserwowanych w żywieniu przeżuwaczy.Literatura:
1. Jamroz D. (red.) Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomowy podręcznik, PWN Warszawa, 2005.
2. Chachułowa J. (red.) Pasze. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.
3. Mikołajczak J. Żywienie bydła. Praca zbiorowa pod. Red. Wyd. ATR Bydgoszcz, 2006.
4. Falkowski M, Kukułka J., Kozłowski S. Właściwości chemiczne roślin łąkowych., Wyd. AR Poznań , 1996Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: indywidualne zaliczenie rozwiązania zadań (ćwiczenia 1-6), ocena projektu preliminarza pasz objętościowych dla gospodarstwa o wstępnie ustalonych warunkach gospodarowania przygotowanego w zespołach 3-4 osobowych (ćwiczenia 7-11). Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie ocenionego projektu preliminarza.
Zaliczenie przedmiotu: zaliczenie ćwiczeńUwagi:
Fakultet specjalizacyjny PPiDŻ