Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20200o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Ekonomika i organizacja w biotechnologiiKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Lech PaczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu nabiera przekonania o biotechnologii jako innowacyjnym kierunku w przemyśle, medycynie, rolnictwie i ochronie środowiska. Uzyskuje także informacje na temat stanu prawnego produkcji i stosowania żywności modyfikowanej genetycznie oraz ekonomicznych przesłanek rozwoju rynku żywności i produktów z roślin GMO. Student poznaje również ekonomiczne i społeczne skutki zaniechania stosowania biotechnologii oraz uwarunkowania zdrowotne żywności z udziałem GMO, a także możliwości koegzystencji upraw roślin transgenicznych z tradycyjnymi i ekologicznymi. Ważne są również efekty w postaci znajomości warunków wprowadzania odmian GMO i monitorowania ich ewentualnego wpływu na środowisko oraz poglądów Europejczyków na organizmy genetycznie zmodyfikowane.Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwala na ocenę znaczenia gospodarczego organizmów GM i określenie tendencji rozwojowych w ich stosowaniu oraz ekonomicznych skutków w rolnictwie i produkcji żywności. Student potrafi także wykorzystać podstawy prawne regulujące produkcję i wprowadzanie na rynek organizmów GM oraz wskazać na rynkowe wyzwania związane z konkurencyjnością pasz zmodyfikowanych genetycznie. Potrafi również wskazać na ewentualne zagrożenia dla zdrowia wynikające ze stosowania żywności z udziałem surowców GM oraz na rolę tej żywności w walce z głodem.Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Biotechnologia w przemyśle, medycynie, rolnictwie i ochronie środowiska. Ekonomiczne znaczenie roślin modyfikowanych genetycznie. GMO a konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego. Koegzystencja GMO z innymi technologiami produkcji roślinnej. System prawny produkcji i stosowania żywności transgenicznej w UE i w Polsce. Ekonomiczne i społeczne skutki zaniechania biotechnologii. Uwarunkowania zdrowotne żywności z udziałem surowców modyfikowanych.Literatura:
1. Zięba S. (pod red.) 2009. Ekonomiczne i społeczne aspekty biotechnologii w Unii europejskiej i Polsce.
2. Zięba S. 2007. Problemy polskiego sektora żywnościowego po integracji z UE. Zesz. Nauk. Almamatyer Wyższej Szkoły ekonomicznej nr 1, (45).
3. Brzóska F., Kord W., Koroleski J. 2006. Skutki prawne, organizacyjne, produkcyjne i ekonomiczne zakazu stosowania materiałów paszowych GMO w Polsce. Pasze Przemysłowe nr 5/6
4. Dalton M. 2008. Unijne normy blokują import pasz do Europy. Pasze Przemysłowe 8/9.
5. Kozieradzka I. 2002. Możliwości wykorzystania transgenicznych roślin uprawnych w żywieniu zwierząt. Wieś Jutra nr 7.
6. Sieradzki Z., Kwiatek K., Walczak M. 2006. Czy stać nas na odrzucenie GMO w żywieniu zwierząt i ludzi. Pasze Przemysłowe nr 2/3.
7. Brookest G., Anioł A. 2005. Wpływ użytkowania roślin genetycznie zmodyfikowanych na produkcję roślinną w Polsce. Biotechnologia Nr 1.
Metody oceny:
zaliczenie pisemne, minimalny zasób wiedzy – 60%Uwagi: