Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS10223o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Podstawy produkcji zwierzęcejKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. inż. Marian KuczajJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
WIEDZA:
Student zna miejsce zootechniki wśród innych nauk biologicznych i rolniczych.
Zna podstawową nomenklaturę zootechniczną, specyfikę chowu i hodowli zwierząt gospodarskich, rozumie funkcję zwierząt gosp., jaką spełniają w rolnictwie i życiu człowieka.
Student po ukończeniu kursu powinien znać stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju; zasady chowu i użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich; technologie produkcji mleka, mięsa, jaj i wełny; wymogi prawne (cross compliance) w zagrodzie; uwarunkowania jakości uzyskiwanych produktów zwierzęcych oraz skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji na opłacalność.
UMIEJĘTNOŚCI:
Student w czasie kursu nabywa wiedzę teoretyczną oraz podstawowe umiejętności praktyczne w zakresie: chowu i użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gosp. (bydło, konie, świnie, owce, kozy, drób), specyfiki żywienia i utrzymania, technologii produkcji mleka, mięsa, jaj i wełny, metod oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego oraz stosowania przepisów prawnych w produkcji zwierzęcej.Kompetencje:
KOMPETENCJE SPOŁECZNE:
Wykazuje znajomość i zrozumienie zagadnień związanych z funkcjonowaniem środowiska przyrodniczego oraz jego ochroną. Wymagania wstępne:
Zoologia; Fizjologia zwierząt.Treści kształcenia:
Stan hodowli zwierząt gospodarskich w Polsce i na świecie, pochodzenie zwierząt, znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gosp., zarządzanie i organizacja produkcji zwierzęcej, systemy utrzymania zwierząt w budynkach inwentarskich, nowoczesne technologie produkcji zwierzęcej, zasady wzajemnej zgodności (cross compliance), charakterystyka i metody oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego, uwarunkowania prawne, ekonomiczne i ekologiczne produkcji zwierzęcej.Literatura:
1. Nowicki i wsp. (2011). Rasy zwierząt gospodarskich. PWRiL Warszawa.
2. Kuczaj M. (2010). Hodowla bydła – standardy krajowe i unijne. Wyd. UP Wrocław.
3. Patkowska-Sokoła i wsp. (2006). Hodowla i użytkowanie owiec. Wyd. UP Wrocław.
4. Grudniewska i wsp. (2005). Hodowla i użytkowanie trzody chlewnej. PWRiL Warszawa.
5. Litwińczuk i wsp. (2004). Surowce zwierzęce. Wyd. PWRiL
6. http://: www.ppr.pl www.agronews.com.pl, www.agroinfo.pl www.agrosukces.pl
Akty prawne
1. Dz.U.2008.204.1281 o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt gospodarskich.
2. Dz.U.2010.56.344 w sprawie wymagań przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich
3. Dz.U.2010.116.778 w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gat. zwierząt gosp.
Metody oceny:
Wiedza: Przedmiot kończy się zaliczeniem wykładów. Ćwiczenia zaliczane sa na podstawie średniej ocen uzyskanych ze sprawdzianów pisemnych ze znajomości zasad chowu i hodowli poszczególnych gatunków zwierząt gosp. Poprawa ocen ndst. w formie pisemnej (lub ustnej).
Umiejętności: Ocena praktycznych umiejętności w zakresie chowu, hodowli i użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gosp. (bydło, konie, świnie, owce, kozy, drób), odpowiedniego doboru typu użytkowego i rasy zwierząt do konkretnychUwagi: