Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHN10369o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Żywienie Zwierząt i PaszoznawstwoKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
18 / 18 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Janusz OrdaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student:W1 Ma ogólną wiedzę dotyczącą procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w
środowisku rolniczym
W2 Ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej
W3 Wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt
W4 Posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produkcji pasz
Umiejętności: Student:
U1 Analizuje procesy biologiczne towarzyszące hodowli zwierząt
U2 Posiada zdolność konstruowania i bilansowania dawek pokarmowych oraz mieszanek pasz
treściwych dla zwierząt
U3 Umie ocenić wartość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz paszKompetencje:
Student: K1 Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
K2 Ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonej hodowli zwierząt
K3 Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
K4 Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie hodowli zwierzątWymagania wstępne:
Warunkiem koniecznym uczestnictwa w zajęciach z "żywienia zwierząt i paszoznawstwa" jest
zaliczenie przedmiotu "podstawy żywienia zwierząt". Student powinien także znać dobrze podstawy
biochemii i fizjologii zwierząt.Treści kształcenia:
Omówione zostaną bytowe oraz produkcyjne potrzeby energetyczne i białkowe zwierząt
hodowlanych w zależności od gatunku, masy ciała, wieku czy kierunku użytkowania. Przedstawione
będą podstawy aktualnych systemów wartościowania pasz biorąc pod uwagę zawartość w nich
energii i białka.
Zaprezentowane będą zagadnienia zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym.
Omówione zostaną podstawowe rodzaje pasz, ich charakterystyka, zastosowane w żywieniu różnych
gatunków zwierząt z uwzględniające ich specyficznego wpływu na fizjologię, produkcyjność oraz
ekonomikę żywienia.
Przedstawione zostaną zagadnienia relacji między żywieniem z jakością produktu zwierzęcego a
także z żywieniowymi możliwościami ograniczenia obciążenia środowiska wynikającego z hodowli
zwierzątLiteratura:
ŻYWIENIE ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO: – 3-tomowy podręcznik pod red. D. Jamroz,
PWN Warszawa , 2001,2005
2) ANIMAL NUTRITION : Mc Donald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F., R Edwards R., Liam Sincler & Robert Wilkinson;
Perentice Hall; 7 edition ,2010
3) PASZE: Jadwiga Chachułowa, Fundacja ROZWÓJ SGGW, Warszawa 1998
4) PODSTAWY ŻYWIENIA ŻWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO Stanisław Buraczewski i Aleksandra Ziołecka ;. Omnitech Press,
Warszawa 1991
5) ŻYWIENIE DROBIU : Larbier M., Leclerc D., , PWN, Warszawa, 1995
6) TIERERNÄHRUNG: Manfred Kirchgeßner, Gabriele Stangl, Frieder J. Schwarz; DLG-Verlag GmbH, 2014Metody oceny:
Student na każdym ćwiczeniu otrzymuje zadanie do rozwiązania - jego jest poprawne wykonanie jest
podstawą do zaliczenia
biezącego cwiczenia. Przewidziany jest sprawdzian pisemny z części teoretycznej materialu
ćwiczeniowego. w częsi ćwiczeń przeznaczonych na normowanie jest oceniana poprawność
ułożonych przez studentów dawek pokarmowych i receptur mieszanek pasz treściwych dla zwierzat .
Planowane są dwa pisemne sprawdziany z zakresu paszoznawstwa. Na ocenę końcową składają się
wyniki zaliczeń wszystkich ćwiczeń (obligatoryjnie) i sprawdzianów.
Egzamin-pytania problemowe.Uwagi: