ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN10283o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Mikrobiologia
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 18 / 18 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław J. Pietr
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student W1 - ma ogólną wiedzę o budowie oraz funkcjach życiowych mikroorganizmów, wirusów i prionów W2 - zna pozycję drobnoustrojów w drzewie filogenetycznym organizmów żywych oraz opisuje mikroorganizmy należące do głównych domen W3 – opisuje mikrobiologiczne procesy wpływające na przemiany związków mineralnych i organicznych w paszach i żywności W4 – zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami a organizmami wyższymi oraz środowiskiem W5 – opisuje fenotypowe, genotypowe metody identyfikacji oraz sposoby wymiany genów pomiędzy drobnoustrojami W6 - zna rolę i funkcje drobnoustrojów jako czynników wpływającego na procesy fizjologicznych zwierząt hodowlanych Umiejętności: Student U1 – wykonuje proste zadania badawcze pod kierunkiem opiekuna naukowego U2 – prawidłowo obsługuje wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym U3 – rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów, przeprowadza podstawową diagnostykę bakterii i grzybów w oparciu o cechy morfologiczne i fizjologiczne U4 – oznacza liczbę i aktywność drobnoustrojów w środowisku, przeprowadza analizę mikrobiologiczną wody, pasz i żywności U5 – określa wpływ drobnoustrojów na pasze i żywności oraz wyjaśnia rolę mikroorganizmów jako czynników wpływających na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego U6 – prawidłowo ocenia rolę i występowanie drobnoustrojów pro-biotycznych i patogenicznych związanych z żywieniem zwierząt

Kompetencje: Student K1 - rozumie skutki procesów mikrobiologicznych w przyrodzie, jest świadomy zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikających z powszechnego występowania w środowisku potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów K2 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole K3 - wykazuje odpowiedzialność za realizowane analizy i powierzony sprzęt eństwa mikrobiologicznego w produkcji zwierzęcej w związku z powszechnym występowaniem drobnoustrojów

Wymagania wstępne: chemia, biochemia

Treści kształcenia: Budowa, właściwości i klasyfikacja drobnoustrojów, wirusów i prionów. Rola bakterii, grzybów i wirusów w produkcji pasz i żwyności oraz ich wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji bakterii. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na procesy metaboliczne zwierząt hodowlanych oraz jakośc produkcji zwierzęcej oraz zdrowie człowieka. Zastosowanie mikroorganizmów w produkcji pasz dla zwierząt oraz w biotechnologicznych procesach ograniczających negatywny wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko.

Literatura: Baj J., Markiewicz Z.: Biologia Molekularna Bakterii, PWN, Warszawa, 2009; Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E.: Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii, Wyd. UP we Wrocławiu, 2010; Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.1: Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa, 2010; Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.2: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa, 2008; Schlegel H.G.: Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2006.

Metody oceny: Trzy pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności oraz przygotowanego sprawozdania z ćwiczeń. Zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen pozytywnych. Studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy (pytania otwarte i zamknięte) w sesji egzaminacyjnej. Zasób wiedzy do zaliczenia - 60%. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: