ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10043o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Podstawy Produkcji Zwierzęcej
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Maciej Adamski, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: ma podstawową wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej; student posiada wiedzę z zakresu chowu zwierząt i zasad produkcji zwierzęcej. Umiejętności: student posiada podstawowe umiejętności analizy informacji z zakresu produkcji zwierzęcej oraz ich wykorzystania; wykazuje zdolność oceny relacji między produkcją zwierzęcą oraz środowiskiem naturalnym oraz związkiem tych zależności z bezpieczeństwem żywności.

Kompetencje: Student rozumie istotność uczenia się i doskonalenia swojej wiedzy oraz kompetencji przez całe życie; posiada umiejętność i świadomość odpowiedzialności za środowisko w kontekście produkcji zwierzęcej oraz powiązania z sektorem bezpieczeństwa żywności; ma świadomość odpowiedzialności za skutki błędów popełnionych w procesie produkcji.

Wymagania wstępne: Podstawy biologii i fizjologii zwierząt

Treści kształcenia: Nabycie podstawowej wiedzy z rozrodu i odchowu potomstwa. Znajomość specyfiki: żywienia, utrzymania, dobrostanu i zmienności w obrębie danego gatunku zwierząt. Ukierunkowana wiedza pod kontem wpływu żywienia i utrzymania na zdrowie zwierząt, a przez to stymulowanie pozyskiwania najlepszego jakościowo surowca dla przemysłu przetwórczego, bezpiecznego dla człowieka. Wytwarzanie, podstawowe właściwości surowców pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry).

Literatura: Szulc T. i wsp. 2013. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. UP we Wrocławiu.Szulc T. i wsp. 2013. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. UP we Wrocławiu. Litwińczuk Z., Szulc T. 2005. Hodowla i użytkowanie bydła. PWR i L Warszawa. Patkowska –Sokoła B. i wsp. 2006. Hodowla i użytkowanie owiec. Wyd. AR we Wrocławiu Litwińczuk Z. 2001.Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin,. Grudniewska B. i wsp. 2005. Hodowla i użytkowanie trzody chlewnej. Kołożyn-Krajewska D. 2003. Higiena produkcji żywności.

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenia ćwiczeń na ocenę. Wiedza (W1, W2) jest weryfikowana na podstawie egzaminu pisemnego zawierającego 6 pytań problemowych oraz otwartych. Egzamin trwa 60 minut. W celu uzyskania zaliczenia zdający musi odpowiedzieć na minimum 4 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie mogą przystąpić do drugiego terminu w tej samej formie. Dodatkowo uwzględnia się obowiązkową obecność na wykładach oraz ćwiczeniach. Dopuszcza się po jednej nieobecności na ćwiczeniach oraz wykładzie. W przypadku większej ilości nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia (pisemnego) opuszczonej części materiału w postaci 2 pytań problemowych (czas trwania zaliczenia 30 min.), które student musi zaliczyć na minimum 60%. Zaliczenie ćwiczeń: Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane: umiejętności (U1, U2) oraz kompetencje (K1, K2, K3) na podstawie pisemnych kolokwiów z poszczególnych działów (bydło, trzoda chlewna, drób, owce i konie). Każdy dział musi być zaliczony na minimum 60%. Zaliczenie końcowe oparciu o średnią ocen z pięciu cząstkowych sprawdzianów pisemnych składających się z 3 pytań otwartych z każdego działu (czas trwania jednego sprawdzianu - 30 min.). Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa, w przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia (pisemnego) opuszczonej części materiału w postaci 2 pytań problemowych (czas trwania zaliczenia 30 min.), które student musi zaliczyć na minimum 60%.

Uwagi: