Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10046o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Surowce Pochodzenia ZwierzęcegoKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bożena Patkowska-SokołaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej; ma ogólną wiedzę o surowcach pochodzenia zwierzęcego; wykazuje znajomość zasad technologii surowców pochodzenia zwierzęcego; ma ogólną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa produkcji surowców zwierzęcych.
Umiejętności: Student samodzielnie potrafi dokonać oceny surowców pochodzenia zwierzęcego; analizuje procesy fizjologiczne i biologiczne zachodzące podczas wytwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego; potrafi ingerować w procesy wytwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego na każdym etapie ich produkcji.Kompetencje:
Student ma świadomość odpowiedzialności za skutki nieprawidłowo prowadzonej technologii produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego; ma świadomość konieczności uzupełniania wiedzy z zakresu bezpieczeństwa produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego; potrafi świadomie podjąć działania zabezpieczające produkcje surowców zwierzęcych w zgodzie z jej bezpieczeństwem.Wymagania wstępne:
Podstawy produkcji zwierzęcejTreści kształcenia:
Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego i ich ocena; analiza poszczególnych etapów produkcji surowców zwierzęcych, wpływ gatunku, rasy, wieku, żywienia na podstawowe cechy surowców zwierzęcych.Literatura:
1. Litwińczuk Z.: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001.
2. Jurczak M.: Mleko produkcja, badania, przerób. SGGW Warszawa, 2005.
3. Prabucki J.: Pszczelarstwo. Wyd. Promocyjne „Albatros” Szczecin, 1998.
4. Trziszka T. (red.): Jajczarstwo- nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR Wrocław, 2000.Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje w sesji egzaminacyjnej pisemny egzamin w formie opisowej (10 pytań). Egzamin trwa 90 min. Każde pytanie oceniane jest osobno (średnia stanowi ocenę końcową). Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.
Zaliczenie ćwiczeń: Systematyczne pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.Uwagi: